Connect with us

Импийчмънт

Евродепутат на БСП със сензационни думи: Веднага президентска република! И край с тия партии

Published

on

Президентът Румен Радев е последната институционална преграда пред въвличането на България във войната. Партиите приличат на клиенти в мола навръх Черен петък: гледат да се награбят за краткото време. Това написа във фейсбук евродепутатът от БСП и началник на кабинета на президента Румен Радев в периода 2017-2019 г. Иво Христов. През 2019  той бе освободен от поста си по свое желание.

Служебният кабинет е идеалната боксова круша за партиите, защото не участва в изборите, трудно може да отговори на разнопосочните обвинения и помага да се забравят греховете на политическата класа.

Изборите за местна власт наесен също няма да са някакъв спасителен бряг, а само етапна развръзка. Знаете моето мнение, че е необходима конституционна реформа в посока президентска република. Без нея ще се намираме в постоянна управленска безтегловност, допълни още той.

Според него има два фактора – местните избори и войната – които ще притиснат партиите да съставят правителство.

Първият фактор, изборите, тласка ГЕРБ и ДПС към коалиция, която от кумова срама ще се скрие зад експертен кабинет. Тези две партии знаят, че овладеят ли местната власт, си гарантират непосредственото бъдеще.

Като вторият фактор той посочва, войната, която според него е причина за огромен натиск отвън.

„Той вече принуди „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да се коалират предизборно. Под външен натиск е възможно да бъде формирана коалиция ГЕРБ-ПП-ДБ, която обществото правилно нарича „коалиция на войната“. Този сценарий е дори по-опасен от коалицията на корупционното статукво между ГЕРБ и ДПС. Борисов, струва ми се, няма желание да вкара България във войната, но ще бъде принуден да следва другите две партии, които нямат никакви задръжки да ангажират България все повече в тази война“, пише Христов.

Факт е, че българите претърпяхме серийни разочарования от политиката и загубихме страстта си към нея. Но това е повърхностно, измамно усещане. Всъщност разочарованията са се затаили като гняв и тази латентна сила може да избие като опустошителна стихия на повърхността. Всичко зависи от ръста на цените. Социалната криза може да се излее на улицата и тогава ще се създаде нова ситуация, ще се появят нови партии, нови лидери и страната може да поеме в неясна посока. Това е опасен сценарий, допълни евродепутатът.

Смятам, че промяна в държавното устройство ще доведе и до промяна в партийната система.

В президентска република няма стотици партии, защото за реалната власт могат да се борят само няколко големи формации, което окрупнява политическите субекти по естествен път. Ново държавно устройство ще означава и нови теми в обществения дебат. Да речем, демографската катастрофа, която всички днешни партии констатират, не може да бъде надмогната в сегашната парламентарна република, защото изисква комплекс от дългосрочни социални мерки, а днес правителствата траят от ден до пладне, ако въобще ги има. Партиите не мислят стратегически. Грубо казано, партиите приличат на клиенти в мола навръх Черен петък: влизат във властта и гледат да се награбят за краткото време, което пребивават в нея. Това изключва стратегически инвестиции и дългосрочни мерки. Затова големите български проблеми не могат да бъдат разрешени в рамките на сегашната конституция, каза още Христов във фейсбук.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени