Connect with us

Импийчмънт

Радев предупреди партиите преди изборите: Не стига само желание за еврото! Стига взривове!

Published

on

„Напоследък се промъква тезата, че ако България има голямо желание, веднага ще ни приемат в еврозоната. Но, това не е така, то е процес, който изисква много работа, много усилия и доверие. А както видяхме, доверието се измерва в цифри, и там компромиси не се допускат“.

Това каза президентът Румен Радев пред участниците в конференцията  „България по пътя към еврото“.

Радев цитира еврокомисар Домбровскис, който отбеляза, че в страните, които са най-близо до конфликта в Украйна са с най-висока инфлация. А у нас, допълни Радев,  разходите за най-неотложните житейски нужни при нас като процент са най-големи“. 

„Трябва дълбоко да се замислим“, призова Радев. Всъщност каква е целта за еврозоната, тя не е просто да се закичим с една брошка и да кажем, че и ние сме като другите, попита риторично той. И отговори: „не, целта е българите да живеят по-добре. И това е въпрос на дълъг процес и изключително много зависи как ще управляваме и насищаме със съдържание този процес. И когато говорим за доверие – има две важни области от него, едното е вътре у нас, а другото на нашите европартньори. Убеден съм, че еврото ще  ни донесе ползи, но по-важното  е да бъдат убедени българските граждани“, смята Радев. 

Според него, това изисква много работа на институциите, защото хората накрая плащат цената. Доверието на партньорите ни не се измерва с желанието ни, а с това, което правим за стабилността на региона, на останалите в еврозоната. Според Радев, страната ни получава висока оценка  за това, което правим за сигурност в енергийната сфера.

Моята препоръка и към партиите, които влизат идната седмица в оспорвана предизборна надпревара- не само политическо говорене, а за ясни действия и да се мисли от сега за дебатите по следващия бюджет, така че да запазим показателите си, които гарантират съхраняване на жизнения ни стандарт. Да няма взривове на популизъм, призова Радев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени