Connect with us

Импийчмънт

Румен Радев замазва путинските си гафове, награди посланика на Украйна „с отвращение“

Published

on

Държавният глава награди посланика на Украйна Виталий Москаленко с орден „Мадарски конник“ първа степен на церемония в Президентството. Това се случи на специална церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2.

„За своя 4-годишен мандат посланик Москаленко работи за задълбочаването на нашите отношения на всички нива. Убеден съм, че във ваше лице България ще има един истински приятел в Украйна“, заяви Радев.

Посланик Москаленко припомни, че словото и писмеността в Украйна са „български“ и са дадени от Светите братя Кирил и Методий. „Нашите два народа са дълбоко свързани. Българската диаспора в Украйна е един много могъщ мост, който обединява и обогатява нашите два народа“, заяви посланикът.

Украинците са много признателни на България, че ѝ оказва подкрепа от първите дни на тази варварска война, подчерта посланик Москаленко.

Държавното отличие е за приноса на Москаленко в задълбочаването на двустранните отношения между София и Киев. Той получава приза в самия край на дипломатическия си мандат, който изтича на 1 март.

Неговото място като посланик на Украйна в страната ни ще заеме Олеся Илащук.

Най-четени