Connect with us

Нюзрум

Ива Митева отиде в Nova да оплюе Слави и да заголи задник към ПеПе: Прекрасни са!

Published

on

„Ако станем част от следващото НС, трябва да видим първо научили ли сме си уроците“. Това заяви лидерът на коалиция „Заедно“ Ива Митева пред Нова телевизия.

„Защото много грешки се направиха и много поуки трябваше да бъдат извлечени. Всеки трябва да си е направил своята самопреценка и да е потопил егото си. Защото при такива фрагментирани парламенти и в ситуацията, в която България се намира вече две години – на 2-ри април ще бъде едно дежа вю. Трябва да си дадем ясно сметка, че трябва да работим заедно. В този момент на разделение червени линии не трябва да правим, а по-скоро трябва да говорим за политики“, добави тя.

Според другото знаково лице в коалицията – Любомир Каримански, това, което хората ще получат е конкретно поставяне на техните проблеми. „Освен нашите уроци, трябва да видим и добрия пример от Европа. А той показва само едно – че икономиката и социалните проблеми изместват политическата идеология. Към кого ще гравитираме – в дясно или в центъра – зависи  от това, дали всички мерки, които сложим като изпълнение на масата, ще бъдат изпълнени“, подчерта той.

По думите му хората се интересуват основно от борбата с високите цени и спекулата. Другата мярка, която е приоритетна за коалицията е борбата с престъпността, включително корупцията.

Митева коментира и новите санкции по списъка „Магнитски“. „Тези санкции показват, че има дълбок проблем в България. И за последните 32 години не сме направили кой знае какво. Участвам в процесите от 2001 година. Спомням си, че направихме прекалено много реформи в съдебната система, но пак сме в изходната точка“, каза тя и допълни, че нито един от последните четири парламента не е направил нищо във връзка с прилагането на глобалния закон „Магнитски“.

„Хубаво е да казваме и да говорим за тези санкции, но нека да видим и българското ни законодателство“, категорична е Ива Митева.

Изборът ни кого бихме подкрепили, ако влезем в следващия парламент – ГЕРБ или ПП, зависи от нашите приоритети и мерки, заявиха ръководителите на новия политически проект „Заедно“.

Двамата заявиха, че не са се чували със Слави Трифонов от изборите насам, а причината, поради която са се разделили с него, е, че не са участвали във взимането на решенията и не са били чути за някои неща. „Аз съм благодарен и признателен на това, че съм бил част от този екип. Аз съм работил 2 години по програмите. Но ни раздели невъзможността тези програми да бъдат приложени на практика“, разказа Каримански.

„Трябваше в един момент всеки да поеме по своя път. След 3 провалени парламента човек си прави анализ защо е стигнал дотук“, допълни и Митева. Според нея Трифонов е избързал с отказа си от третия мандат, особено след като вече е започнало напускането на членове на партията и е трябвало всички заедно да седнат и да изговорят нещата, а това не се е случило.

„Заедно“ не са говорили и с Кирил Петков. „Аз съм говорила с повечето колеги от ПП, те са прекрасни млади хора, но не можахме да съчетаем с опита и знанията. Егото беше по-силно и това, че си завършил един чуждестранен университет, не значи нищо“, заяви Митева. Но допълни, че от тяхна страна няма предпоставка да не работят заедно.

Партията се позиционира по-скоро в център-дясно. А по отношение на оръжието за Украйна позицията е, че България трябва да е посредник, а не участник в процеса. „Не беше работа на Народното събрание да взима решение по въпроса, това беше политически акт, а не военен принос. С оръжие не се решава конфликтът, интересите на България трябва да са над всичко“, категорична е Митева.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени