Connect with us

(О)позиция

Андрей Райчев: Ако тази партия каже „да“ на Борисов, той веднага ще сглоби кабинет

Published

on

Социологът Андрей Райчев завършва философия и социология в Софийския университет. Той е кандидат на философските науки с дисертация на тема „Категорията „социална ситуация“ в изследването на елементарните социални процеси и структури“.

Става старши научен сътрудник II степен в БАН през 1986. Андрей Райчев е един от собствениците на „Галъп интернешънъл – България“. Той е автор на „Привилегировани гледни точки“. През 2008 г. в съавторство с Кънчо Стойчев издава книгата „Какво се случи“, в която интерпретира събитията от т.нар. „Български преход“ и обявява неговия край. 

Ето какво разкрива Райчев в интервю за „Марица“ по горещите политически теми:

– Г-н Райчев, според знаците от партийните лидери, изглежда, вървим към нови избори през зимата. Коя партия има интерес от това и ще има ли големи губещи?

– Това никой не може да ви каже, защото трябва първо да разберем колко ще се ядоса този път българският народ, който със сигурност ще е големият губещ от задълбочаващата се политическа криза.

След четири служебни кабинета за година и половина на хората им писна и това се вижда от избирателната активност! Общо взето, никой няма интерес от това положение, но партиите сами се набутаха в капан, от който сега не могат да излязат. Не мисля, че ще има печеливши от нови извънредни избори. Всички ще загубят, както и България като цяло. 

 – Какви са шансовете да се създаде правителство с мандата на ГЕРБ?

– Не мисля, че Борисов днес иска да управлява. Не и с „турците” и „комунистите”, както ги наричат противниците на ДПС и БСП. Така, на практика, би се повторила Тройната коалиция, но вместо с НДСВ – с ГЕРБ. А тъкмо срещу тази коалиция се бореше Бойко Борисов навремето. Г-н Борисов по-скоро иска да изкара в управлението една година до местните избори.

Не е въпрос на аритметика, а на геополитическа ориентация. Допускате ли, че Европа и САЩ ще ни държат да имаме нестабилно правителство и да стоим без парламент в тази сложна ситуация. Ще има натиск, за да имаме работещ кабинет.

– Ако не се състави редовен кабинет, доколко още можем да разчитаме на служебно правителство да взима тежките решения през зимата?

– Без парламент не може да се приемат или променят закони. Служебният кабинет има много ограничени правомощия и международни възможности. Как да ходиш на международни разговори и да казваш: ​извинявайте, ама аз съм до февруари. Посл​е ще дойде друг и аз не знам какво ще мисли по въпроса!

Законов​о служ​ебният кабинет може да изкара до декември и после, ако новосформираното 48-о Народно събрание не роди правителство, президентът Радев ще трябва да назначава нов служебен кабинет. Може и същия, но трябва отново да се мине по процедурата. Така е по конституция – тук няма място за интерпретации.

– Няколко пъти повтаряте, че този път ключът от бараката се държи от „Демократична България“.

– Да, защото, ако те кажат „да“ на Борисов, той веднага ще приеме всички техни условия.

– Дори за съдебната реформа ли? Двете формации разбират ли я по един и същи начин?

– Дори на съдебна реформа ще се реши! На всичко ще се реши, защото това ще му е „пито-платено”. „Демократична България“ може да се съгласи да управлява с него и така ще каже „пито-платено“. Те това не искат да го казват. За Борисов обаче тази опция е с много висока стойност и той е готов да плати и най-високата политическата цена, за да се случи.

– Ако „Демократична България“ се съгласи да влезе в такова съглашение, няма ли по този начин да реабилитира политически Бойко Борисов?

– Точно за това става въпрос!

– Президентът разполага ли с лостове да подпомогне реално процеса на създаване на правителство?

– Президентът не е добре с партиите в момента. Той просто се скара със старата си любов БСП и с Корнелия Нинова. Не е в добри отношения и със своите собствени произведения – Стефан Янев и „Продължаваме промяната”. Куриозът е, че най-близко до него като политическа позиция днес е ДПС, с които той неотдавна беше в най-изострени отношения. Причината бе Росенец.

– Ако Бойко Борисов, в крайна сметка, върне мандата, има ли опция от „Продължаваме промяната” да направят опит за създаване на кабинет?

– Ако международният натиск се засили и международното положение се усложни още повече, от „Продължаваме промяната“ ще бъдат заставени да опитат.

Защото партньорите от ЕС и НАТО искат от нас стабилност. И последното, което ще хареса на Европа и Съединените щати, е една лутаща се неизвестно накъде България. Тогава те биха могли отново да приемат преговори с ГЕРБ и предполагам, че това ще се случи. Но ми е трудно да кажа дали ще се стигне до кабинет.

Тогава идва третият мандат и много зависи за кой ще е той. Струва ми се, че този път президентът ще го даде на този, който има най-много шансове да състави правителство, тъй като самият Румен Радев разбира сложността на ситуацията и никак не му се иска да носи отговорността за управлението.

Много кабинети му станаха – хиляда причини има да не иска да прави нов служебен. И съответно ще даде възможност на онзи, който има най-големи шансове да се справи със задачата.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени