Connect with us

Нюзрум

Евродепутати с кърваво писмо за терора над българите в Сърбия

Published

on

Българските евродепутати излязоха с писмо в защита на българското национално малцинство в Западните покрайнини, чиито права са систематично потъпквани от Сърбия в продължения на вече един век.

Писмото е адресирано до Европейския парламент, Европейската комисия, Европейския съвет, Съвета на Европа, и посланици.

В него се подчертава, че в сръбското публично пространство тече непрекъснат говор на омразата срещу българското малцинство. Всичко това създава тежки условия за живот и българите в Сърбия непрекъснато емигрират към България и Западна Европа, търсейки по-добри и по-спокойни условия за живот, заявяват българските пратеници в Европейския парламент.

„Сърбия не трябва да бъде оценявана само по думите си, а единствено по действията които предприема и които трябва да бъдат в синхрон с Европейските ценности и с човешките права, включително с тези в защита на малцинствата“, заявяват българските евродепутати и предупреждават, че „генерирането на омраза в сръбското общество срещу България и следователно срещу ЕС, е най-вече в полза на Кремъл“.

Ето и пълния текст на писмото:

„Настоящето писмо има за цел да Ви информира за систематичното потъпкване на правата на етническите малцинства в Сърбия, страна която е кандидат за член на Европейския съюз. По-конкретно ще се спрем на българското етническо малцинство. В зависимост от източника, преди век е имало между 91 000-120 000 българи в района около Босилеград. Тази бройка систематично намалява в следващите десетилетия. Според официални данни на Югославия, през 1961 г. в цялата страна те вече са 62 624, през 1971 г. – 58 627; 1981 – 36 189; 1991 – 25 214; 2001 – 20 500; 2011 – 18 543; 2022 – 12 918. Тази тенденция води до обезлюдяване на районите населени с етнически българи. Това основно се дължи на инерцията от идеологията на тоталитарното минало, която за съжаление продължава и до ден днешен да бъде водеща.

Утежняващи фактори за българите в Сърбия са високата безработица, административното преразпределение на територията на българското малцинство, ограничената пътна инфраструктура, замърсяването на околната среда, както и слабото здравеопазване. Ограничено е обучението на българския език, пречи се по всякакъв начин на съхраняването на българското културно наследство, продължава се с фалшификацията на историята от времето на Титова Югославия, не се допускат религиозни служби на български език, преследват се политически, граждански и екологични организации и техните активисти.

В сръбското публично пространство тече непрекъснат говор на омразата срещу българското малцинство, в медиите, в научно-историческите среди, както и в изказванията на политици и държавници, с което в сръбското общество системно се изгражда представа за България и българите като опасни врагове. Всичко това създава тежки условия за живот и българите в Сърбия непрекъснато емигрират към България и Западна Европа, търсейки по-добри и по-спокойни условия за живот.

Сръбската православна църква, която е тясно свързана с Руските интереси, за съжаления играе сериозна роля в създаването на анти-българските настроения в периода от 2008 г., до сега. Заедно с други научно-исторически, държавни и военни органи и културни институции, тя злоупотребява с исторически събития от Първата и Втората световна война за поддържане на омразата към българите. Беше изградена паметна костница в двора на училище в Сурдулица в което учат и български ученици, канонизира т.нар. „Сурдулишки мъченици“, нарушавайки църковните канони, започна ежегодни църковни литии и наградни конкурси в училищата за есета и рисунки на тема „български зверства“ по време на войните, провежда ежегодни църковни литии и започна акция за изграждане на черква посветена на т.нар. „Сурдулишки мъченици“ – жертви на българите и разпространява „икони“ на „Сурдулишки мъченици“ в българските черкви в Босилеград. Така се установи постоянен говор на омраза срещу България и българите което накара много млади хора да напуснат родните си места и да поискат българско гражданство.

Икона на измислените Сурдулишки мъченици

През същия период в Босилеградско се установиха рудодобивни компании с руски капитали, които под формата на разработване на пилотни проекти за производство и складиране на рудни екстракти на цветни метали, сериозно замърсиха водата, въздуха и почвата. Според авторитетни сръбски учени, почвата е толкова замърсена, че не подлежи на рекултивация. Всичко това много бързо увеличи онкологичните заболявания които предвид на липса на специализирана медицинска помощ, доведоха до увеличаване на смъртните случаи .

През последната година имаше много антибългарски изяви и натиск срещу културно-просветни, политически и природозащитни организации и хора:

В навечерието на Нова година, на 27.12.2022г. на Юридическия факултет на Белградския университет бе поставена изложба с ясно изразени антибългарски послания – „Българските зверства в окупирана Сърбия 1915-1918г.“

• На 01.02.2023г., от отговор на Президента Вучич пред репортер на БГНЕС става ясно, че Културно-информационен център „Босилеград“ се подслушва от специалните служби.

• На 11.03.2023г. полицията в Босилеград задържа за 5 часа Димитър Димитров от Босилеград защото е имал намерение да протестира с плакати по време на официално посещение на Президента Вучич. По същия повод еко-активистката Даниела Михайлович от Сурдулица, два пъти е обискирана и са й иззети плакати и протестно писмо, което е искала да връчи на Президента Вучич и на края е държана три часа в полицията в Босилеград докато трае посещението на Президента в Босилеград.

• На 28.06.2023г. на ГКПП „Рибарци-Олтоманци“ сръбските власти са спрели и върнали обратно в България две български гражданки, Яна и Лина Гергови уредници в Института за етнология и фолклористика при БАН, заедно с две фотодокументални изложби на историческа тематика.

• На 02.06.2023г. Бойчо Димитров и съпругата му с две петгодишни близначки, са държани от сръбските власти на ГКПП „Рибарци-Олтоманци“ повече от пет часа и е върнат в България заедно с 53 броя книги „Елегия за Краището“, от известния български поет, писател и дипломат Едвин Сугарев, предназначени да ги раздаде на посетители по време на промоция на същата книга в КИЦ „Босилеград“.

• На 02.08.2023г. Сръбският външен министър Ивица Дачич пред ТВ „Пинк“, която е с национален обхват, казва, че България не признава сръбско малцинство и че той може да каже, че няма българи в Сърбия и тогава няма да има проблеми с тях.

• На 09.08.2023г. Александър Димитров е задържан за 5 часа на ГКПП „Рибарци-Олтоманци“ като са му иззети три броя книги от същата книга „Елегия за Краището“. По този повод МВнР на Република България връчва протестна нота на сръбския посланик в София.

• На 08.11.2023г. по повод отбелязване на Деня на Западните покрайнини и планирана промоция на книга, по заповед на Висшия съд от Враня полицейски екип от 8 човека от Отдел за криминална престъпност обискират Културно-информационния център в Босилеград (КИЦ „Босилеград“) и конфискуват 23 бройки книги „Елегия за Краището – Съдбата на българите в Западните покрайнини“ като веществени доказателства в предварително производство срещу председателя на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов за „предизвикване на национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост“ по член от Наказателния кодекс на Република Сърбия. По този повод МВнР връчва протестна нота на Сръбското външно министерство.

Иван Николов, КИЦ „Босилеград“

Освен всички тези примери, в момента сръбската прокуратура води наказателни производства с несъстоятелни обвинения към най-активните граждански и еко-активисти в Босилеград: м-р Бранко Митов, Даниела Михайлович, Ботю Христов, Драголюб Иванчов и Иван Николов, с цел оказване на натиск и сплашване.

Имайки предвид всичко това, ние се обръщаме към европейските институции с искане да се застъпят пред сръбските власти за безусловно спазване на правата на българското малцинство, предприемане на спешни действия за оздравяване икономиката, пътната инфраструктура, здравеопазването и околната среда. Целта е да се създадат нормални и спокойни условия за живот, както и прекратяване на преследванията на организации и граждански активисти за изразени граждански позиции в полза на средата в която живеят.

Сърбия не трябва да бъде оценявана само по думите си, а единствено по действията които предприема и които трябва да бъдат в синхрон с Европейските ценности и с човешките права, включително с тези в защита на малцинствата.

Генерирането на омраза в сръбското общество срещу България и следователно срещу ЕС, е най-вече в полза на Кремъл, който винаги търси проблеми които могат да се увеличат, за да допринесат до възможно най-силни неразбирателства и разединение. В никакъв случай не трябва да позволяваме това да се случва, а точно обратното, трябва да работим активно за засилване на добрите отношения между всички етнически групи и държави в Европа, особено тези които са кандидати за членство на Европейския Съюз.

С уважение,

Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Асим Адемов, Александър Йорданов, Атидже Алиева-Вели, Ангел Джамбазки, Андрей Слабаков, Ева Майдел, Емил Радев, Илхан Кючюк, Искра Михайлова, Радан Кънев“, се казва в писмото.

Най-четени