Connect with us

Гербери

Евродепутат от ГЕРБ каза истината за Шенген: България е изпълнила критериите преди 10 години

Published

on

Австрия иска засилен граничен контрол между България и Румъния, както и изпращане на австрийски съветници, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София, като условие за приемането ни в т.нар. „въздушен Шенген“, т.е. безвизово пътуване само с въздушен транспорт. Условие също е Румъния и България да приемат и търсещи убежище афганистанци и сирийци.

„Не е нова идея двуетапното приемане на България в Шенген – първо с въздушни, после със сухопътни граници. Настоявали сме датите да бъдат ясни. Винаги сме искали по-засилен ангажимент на „Фронтекс“ за опазване на общите европейски граници. Според Дъблинския регламент е задължение на България приемането на бежанци от Сирия и Афганистан. Не смятам, че има ново условие, изпълняваме ангажиментите си. Австрия трябва да „продаде“ промяната пред обществеността“. Това каза евродепутатът Андрей Ковачев по Nova News.

По думите му преди повече от 10 години България е изпълнила критериите за приемане в Шенген. „Натискът от Северна Африка през Средиземно море, затварянето на границите между Австрия и Италия и Австрия и Германия, въвеждането на граничния контрол между членките на Шенген, всичко това е факт. Затова желаем двуетапното присъединяване да бъде обвързано с дати. Хората от нашата дипломация трябва да направят така, че пакетът, който ще се обсъжда до края на годината, да даде яснота за следващите стъпки за Шенген“, коментира той.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени