Connect with us

Нюзрум

Човек на Радев взриви ефира: 200 от 240 депутати никога не са…

Published

on

„Проблемът в бюджета за 2024 година за мен не е, че на някоя група са дадени по-малко пари, а че той е сбъркан генерално. Протестите в момента не могат да обърнат властта. Тези на миньорите са с различна логика, която не е бюджетна, а другите са бюджетни. Нормално е да има такива при обсъждането на парите за следващата година“. Това каза в „Твоят ден” говорителят на последните четири служебни правителства у нас Антон Кутев.

Според него Бюджет 2024 касае най-вече профсъюзите, защото съотношението между преки и косвени данъци, което е ключово за това как се преразпределят държавните средства, е точно обратното на това, което е в цяла Европа.
Според Кутев България е една от малкото страни с такава „обърната логика”. „В единия случай имаш 60 на 40 на косвените към преките данъци, а при нас е обратното. Тоест тук не събираш от богатите, за да преразпределяш и да правиш обществото по-справедливо и солидарно, а напротив – събираш от бедните и оттам нататък харчиш през бюджета, което значи, че богатите – като тези, които строят магистралите, получават повече”, заяви още той.

За промените в Конституцията

„България е много странно място, защото тя е единствената държава, в която законът „Магнитски” и евроатлантическата ориентация могат да съществуват в един човек и в едни и същи хора. Не съм си представял, че е възможно изведнъж да се окаже, че можеш да представляваш и двете, но ето че българската политическа сцена го предлага. Което пък означава, че вероятно „Магнитски” често пъти служи, за да насочва евроинтеграционно определени личности или среди”, заяви Антон Кутев.

Според него проблем на този парламент е, че има много нисък авторитет, но по-сериозният проблем е, че в това Народно събрание от 240 депутата има 200, които никога не са писали закони, а сега ще правят Конституция.

По думите му Европа е направила за нас каквото е могла по отношение на съдебната реформа. Проблемът е, че техните практики се сблъскват с прилагането на наша територия. Антон Кутев смята още, че настоящата ни Конституция е достатъчно добра.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени