Connect with us

Гербери

Зам.-шефът на ГЕРБ взриви ефира с тези думи за лидерите в „сглобката“

Published

on

Дано да проработи тази формула, въпреки че е много екзотична и в някакъв момент ще трябва да се преосмисли. Трябва да има ясни механизми за взимане на решения, какви са форматите.

Това заяви зам.-шефът на ГЕРБ Даниел Митов по Нова тв.

Големият проблем в момента е, че тежестта и политическата легитимност се измести към парламента в такава степен, че никой не гледа към изпълнителната власт като към авторитет, който задава пътя и тона, коментира Митов. Заради екзотиката в тази формула партийните лидери са в парламента, те не са премиер, вицепремиер, министри и т.н., а са в парламента, и затова всичко гледа натам, затова се налагат непрекъснати консултации. А в същото време няма механизъм, който да официализира структурата на сглобката. За работа се работи, но какво е изработено – не знам. Дори да се изработи такъв механизъм, отново ще продължава да ражда същите проблеми, защото самото правителство няма да е съставено от лидерството на партиите, които де факто имат тежест в парламента, обясни зам.-шефът на ГЕРБ.

На въпрос дали трябва лидерите на партиите да бъдат част от следващия МС, Митов отговори: Ненапразно, когато развитите демокрации съставят правителства, слагат лидерите си напред като министър-председател, министри, за да може именно да се пренесе тази легитимност и правителството да може да върши работа, министрите да могат да разчитат на подкрепите от парламентарните си групи, те са отговорни пред тя, но и имат пряка връзка с тях, могат бързо и качествено да комуникират.

Констатирам факт, по принцип така се прави – отговори Митов на въпрос дали това означава, че Кирил Петков и Бойко Борисов трябва да бъдат част от правителството. Заради обстоятелствата в последните няколко години имаме правителство, подкрепено от някакво мнозинство, което върши нещо. Честно казано, не знам какво се върши, но от време на време се появяват някакви работи, които ни изненадват. И публично започват да се развиват сюжети, без които може да си мине при по-добра комуникация.

Запитан дали е възможно при ротацията през март, когато Мария Габриел ще оглави правителство, част от министрите да са партийни лидери, Митов отговори: Не сме стигнали дотам. Дайте първо да минем през промените в конституцията и гласуването на бюджета, това са тежки теми.

Не мисля, че такава заявка е правена изобщо, каза Митов на въпрос за Делян Пеевски, който преди дни каза, че е готов да е премиер, след като Николай Денков не се справя със снега. Това беше в друг контекст, изобщо не е коментиран подобен сценарий, категоричен бе зам.-шефът на ГЕРБ. 

Когато стигнем до ротацията през март, ясно е, че Габриел поема поста премиер, можем да коментираме има ли някакво калибриране на начина по който функционират механизмите в момента в (не)коалицията, обясни още Митов. И отказа да отговори на въпрос дали ще има смяна на министри тогава с обяснението „ще го мислим, когато му дойде времето“. Това са разговори, които тепърва ще се водят, ако има министри, които не се справят, но не е на дневен ред, допълни той.

Промените в конституцията са много тежък тест дали конфигурацията и този парламент имат бъдеще. След това идва бюджетът – ако той не бъде гласуван, това е страшен сигнал, предупреди Митов.

След това трябва да видим какво ще се случи с дерогацията на „Лукойл“, това е сериозен въпрос. А на въпрос дали ще има оставка на Борисов, както се закани той преди дни, ако има мърдане от позицията на ГЕРБ, каза: Оставете ги тези работи. Не вярвайте на всичко, което говорим, по никакъв начин едното не изключва другото.

Когато става въпрос за дерогацията на руския петрол, тя продължава година и половина, досега трябваше да има изработен механизъм за доставки на неруски петрол към рафинерията в Бургас, защото всяка доставка храни режима на Путин. Цените съм убеден, че няма да мръднат, по всичко изглежда, че няма да има проблем с цените на горивата. И в момента, като преработва евтиния руски петрол, да не би да ни продава на по-евтини цени, дори е по-скъпо, отколкото в някои страни в Европа, коментира Митов.

С ДПС стоим на една маса за промените в конституцията, подкрепят това мнозинство и е нормално да има и такъв тип баланси, когато става въпрос за назначенията в регулаторите, обясни Митов. Но нищо до момента не било договорено. А и ДПС не били казвали какво искат в регулаторите.

ДПС са опитна партия, които бързо разбират какъв е дневния ред в обществото, познават парламентарните и управленски механизми. С ПП понякога трябва да се разговаря повече, за да им се обясняват нещата, разказа той как работи ГЕРБ с партньорите си.

От ГЕРБ към момента не са искали оставката на здравния министър Христо Хинков.

Няма никакъв смисъл от нови избори в момента. Това не означава, че няма да се случи, но засега не.

Според Митов не бива хората, които се занимават с взимането на решения, да имат двойно гражданство, те трябва да са лоялни към българската държава. Не мога да си представя военен министър с двойно гражданство, каза той. В петък лидерът Бойко Борисов обяви, че забраната за двойно гражданство за министрите трябва да отпадне.

Не мога да си представя на кой му е хрумнало, че трябва да запишем националния си празник в конституцията, допълни той.

По повод предлагането на варианта президентът да избира между трима за служебни премиери, Минов обясни, че пренасянето на този модел в България е по-скоро проблемно, не знаел дали ще остане този въпрос

Най-четени