Connect with us

Импийчмънт

Скритите амбиции на Радев лъснаха в ефира: Иска да се реализира старата мечта на посткомунистическата олигархия

Published

on

Морално-политическата легитимност на настоящия парламент е много ниска. Те са избрани на дъното на избирателната активност, виждаме и дъното на общественото доверие от актуалните проучвания. Но не е уместно държавният глава да дава подобни оценки, защото той като институция не е с по-висока морлано-политическа легитимност – за него са гласували доста по-малко хора, отколкото за парламент.

Това каза преподавателят по Конституционно право доц. Борислав Цеков по Euronews Bulgaria.

„Президентът, за съжаление, има една много устойчива линия да ерозира парламентаризма. Очевидно с онези скрити амбиции да се реализира старата мечта на посткомунистическта олигархия за президентско управление. Това разбира се няма как да се случи. Европа е отхвърлила навсякъде това, по своему, авторитарно управление и навсякъде е парламентарно“, каза доц. Цеков.

Вторият проблем пред конституционните промени и този парламент е, че не виждаме едно съществено обществено обсъждане. Виждаме едно изслушване набързо в конституционната комисия и след това всичко се затваря в черната кутия на правителствената коалиция. Виждаме едно претупване между двете четения, добави той.

„Ако някой атакува норма в КС вече това няма да възкреси досега съществувалата такава, а остава правен вакум. Представяте ли си какъв проблем ще стане с това претупване на тези поправки, ако например разделят ВСС на два отделни органа, това бъде отменено от КС и ние ще останем без ВСС за неопределено време? Създава се хаос’, посочи конституционалистът.

„Безпомощни политици правеха кариера на гърба на Конституцията. След две години ще се види, че нищо не е произтекло като подобряване на качеството на правосъдието от тези промени. Отговорността за това ще е на депутатите“, категоричен е доц. Борислав Цеков.

„Предложението за отпадане на двойното гражданство се прави с аргумент на глупостта. Категорично ограничението трябва да остане. Добре ли ще се чувстваме, ако утре министър-председателят е и гражданин на Турция? Гражданството не е една бележка да ходим да работим в чужбина. Това е акт на лоялност“, коментира още той.

По отношение на правомощията на главния прокурор наблюдаваме реваншизъм към последните двама. Залита се в една крайност да се обезкости прокуратурата. Има една стара римска максима – с гняв закон не се прави. Още повече това важи за Конституцията, посочи доц. Борислав Цеков.

Най-четени