Connect with us

Нюзрум

„Възраждане“ и ИТН са бесни! Съдът отказа искането им за Конституцията

Published

on

Конституционният съд отклони искането на народни представители от 49-ото Народно събрание за даване на задължително тълкуване на разпоредба от основния закон във връзка с необходимото мнозинство за трите гласувания за приемане на изменения и допълнения в Конституцията. Това става известно от съобщение, публикувано на сайта на съда.

Искането беше отправено от депутати от „Възраждане“ и „Има такъв народ“ на 17 ноември. Те настояват за задължително тълкуване на нормата на чл. 155, ал. 1 и ал. 2 от Конституцията на Република България. Те гласят – ал.1 НС приема закон за изменение или допълнение на Конституцията с мнозинство три четвърти от всички народни представители на три гласувания в различни дни. И ал. 2 – ако предложението получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, предложението се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители.

Депутатите попитаха – „1. 3адъжително ли е наличие на мнозинство от три четвърти от всички народни представители за всяко от трите гласувания за приемане на закон за изменение или допълнение на Конституцията, така, както е посочено в чл.155, ал.1 от Конституцията и липсата на този кворум за което и да било от трите гласувания препраща ли задължително към ново разглеждане на всяко от тях по реда на чл.155, ал.2, изр. първо от Конституцията?“.

На заседанието присъстваха всички десет конституционни съдии. Определението е прието единодушно.

Припомняме, че на 8 декември парламентът прие на първо четене промените в Конституцията със 164 гласа „за“, 66 „против“ и без въздържали се. Съгласно процедурата, измененията бяха подложени отново на първо гласуване, след като преди два месеца не събраха необходимите три четвърти мнозинство.

Най-четени