Connect with us

Нюзрум

„Възраждане“ плаши със съд управляващите: Промените ви са неграмотни и комични

Published

on

Идеята за Конституционна реформа, силно експлоатиран наратив от част от управляващата сглобка, в лицето на ДБ се оказва невъзможна за осъществяване, поради юридическата неграмотност на законотворците от управляващото мнозинство, в лицето на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. 

На петъчното заседание на Народното събрание, адвокат Петър Петров от “Възраждане” изложи редица становища и мотиви, доказващи тежката юридическа некомпетентност на хората, застанали начело на държавата, съобщиха от пресцентъра на партията. 

“Какво казва Европа и европейските институции, в лицето на Венецианската комисия в своето становище? Комисията посочва няколко неща: На първо място,  че промените в Конституцията, всъщност нямат мотиви. Като най-същественият посочен пример за липса на мотиви са измененията на правомощията на министъра на правосъдието и няма обяснение кое ги налага,  друга съществена липса на мотиви е налице при предложението за премахване на изискването само за българско гражданство на народните представители. Друга част от мотивите са определени като лаконични – липсват разумни усилия да се обяснят съображенията за всяко предложение. Комисията също така посочва, че част от предложените промени са противоконституционни. На следващо място – няма посочване на причините, налагащи тези конституционни промени, също изрично е посочено, че не е ясно от кого са написани предложенията. Изричната препоръка на Комисията е вносителите да обяснят всяко свое предложение, така че обществеността да е наясно с отражението и въздействието на тези промени. Като обобщение – съгласно публикация от един от медийните рупори на ПП-ДБ, множеството критики на Венецианската комисия са оставили обществеността с впечатлението, че конституционните промени не са просто неграмотни, а комични. Накрая  – предлаганите промени в Конституцията бяха разкритикувани многократно от цялата юридическа общност и отговорността за тези промени няма да лежи върху същата тази юридическа общност, въпреки опитите на управляващата сглобка, някак да я приобщи към това и да я натовари с отговорността за тези промени.  Тя ще лежи, единствено върху тези 166 народни представители, които са подписали Законопроекта за промени в Конституцията”, заяви от трибуната на Народното събрание,Петър Петров от “Възраждане”.  

“Възраждане” ще сезира Конституционния съд, веднага след обнародване на приетите промени, в края на декември, с искане да бъдат отменени изцяло. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени