Connect with us

Парламент

Борисов и Петков взривиха кулоарите: В следващите минути ще подпишем…

Published

on

Поправките в бюджета, за които се съгласихме, не са толкова скъпи. Това обяви в кулоарите на парламента съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Обединихме се в това независимо как преразпределяме разходите, така че да имаме основните приоритети сложени на масата – да не надхвърляме трите процента, защото еврозоната е наш общ приоритет и ще се борим тази година да бъдем точно в трите процента – това Асен Василев потвърди, за да може догодина да вървим по пътя на еврозоната, която е наш втори огромен приоритет“, добави Петков.  

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви от своя страна: „Освен това, това което говорихме на работни среща – на всички е присъствал и Асен Василев, и Данчо Цонев, ние направихме компромис. Вчера оттеглихме на Делян Добрев предложението, което беше за 15% за едрия бизнес и облекченията, които обаче то води след себе си“.

„Асен Василев и колегата Петков на тази среща се съгласиха да останат облекченията само за инвестиционните разходи без другите. Ние го приехме, вследствие на което той се съгласи, и колегите, тази дупка да я попълним и с още един инструмент – този който не издава от ресторантьорите, магазините, бележка.

Това беше искане на Асен Василев, ние казахме добре. Така че аз се надявам тази дупка през тези фискални мерки да стане мъничка дупка“, посочи Борисов.

„Индустриалният ток и сега е много по-скъп. Когато дойде либерализацията на пазара, пак ще седнем и пак ще намерим защитните механизми за точно тези учреждения, които в момента работят. В следващите минути ще подпишем и за „Уестингхаус“, за новите ядрени мощности, за които питате. Колегите доглеждат материала. Там залагаме 1,5 млрд., с което Асен Василев се е съгласил. Много лидери – хилаво бебе“, коментира Борисов.

„Мен ли ме питате? С Дянков, с постните пици, за които ме изядохте години наред? Важното е решенията да се взимат в комплект на всички, които имат отношение по тези теми. И ДПС бяха на всички срещи.

Данчо Цонев като председател на комисия е в пряка комуникация с Асен Василев, а ние с Пеевски и Кирил Петков, сутринта беше и Наско Атанасов, в кабинет на парламента – не искам да се казва моя или на еди-кой си, защото това няма абсолютно никакво значение“, уточни лидерът на ГЕРБ.

„Облекченията, които не бяха приети вчера в зала във връзка с предложението на Делян Добрев, направихме един много добър компромис. Ние сложихме възможността фирмите, които инвестират в България, да имат намаления от този 15% данък. По този начи хем постигнахме целта, която министърът на финансите изискваше, хем сега имаме огромен стимул за големи чужди компания, да имат стимул за деинвестиция“, обясни Кирил Петков.

Решихме, че ще направим координационно двоен контрол между Министерство на здравеопазването и НЗОК, така че всички търгове за лекарства да имат двоен контрол, да сме сигурни, че парите отиват наистина за лекарства, а не в некачествени обществени поръчки, посочи Петков.

Съпредседателят на ПП-ДБ определи бъдещата Национална детската болница като приоритет и добави, че е крайно време тя да стане реалност.

Той посочи също, че бюджетът за култура ще бъде увеличен рекордно. Борисов от своя страна уточни: „Даваме рекорден бюджет в сферата на културата. Допълнителни 68 млн. лева за сценични изкуства, за музей и галерии.“

Средства ще има и за Фонд „Стамболов“, който ще е насочен към българи, обучаващи се в топ университети по света, но решили да се върнат и реализират в България.

„Лидерските срещи ги превърнахме в работни, защото другото звучи помпозно“, това заяви лидерът на ГЕРБ.

Най-четени