Connect with us

Нюзрум

След кървавия екшън: „Възраждане“ и БСП с ново 20 за МОЧА, намесиха и народа

Published

on

„Възраждане“ и БСП внасят в СОС предложение за референдум за Паметника на съветската армия. Това заяви Деян Николов – председател на групата на „Възраждане“ в Столичния общински съвет.

Вчера, късно през нощта и без да е ясно по чия заповед се случва, започна демонтаж на Паметника на Съветската армия, който представлява исторически символ на борбата срещу фашизма. По повода имаше изключително остра реакция от “Възраждане”, а Деян Николов заяви по Safenews, че дори не е ясно кое длъжностно лице е издало заповедта, дали има правомощията да го прави, а документацията по темата, ако има такава, се крие, съобщават от пресцентъра на партията.

“Цял ден да опитваме да разберем по чия заповед се случва демонтажа на Паметника на Съветската армия  и от кого е издадена.  Аз имам съмнението, че ставаме свидетели на един вандалски акт, с любезното съдействие на МВР. Това, което се опитваме цял ден да разберем е кой е издал заповедта, усилено се крие всякаква документация и заповеди, по отношение на паметника.

Това, което имаме като информация към настоящия момент е, че Областната управа не е издала заповед за демонтаж и, в крайна сметка, това което се случва е на база на заповед на районния кмет – Трайчо Трайков, който според мен, няма правомощията да издаде заповед за демонтаж, също това, което се случва в момента е, че използват и спекулират с една бутафорна експертиза, относно опасността на Паметника на Съветската армия и по малко по-елегантен начин се опитват да го унищожат.

В тази връзка,  сме пуснали сигнал до Прокуратурата, с който искаме всичко длъжностни лица, които имат отношение към Паметника и дейностите, извършвани по него, да бъдат разследвани, дали действията им са законосъобразни. Отделно на това, стартираме съвместна инициатива с общинските съветници от “Възраждане” и тези на БСП, ще внесем доклад в Столична община, с искане за провеждане на референдум, защото стигнахме до състояние, в което обществото е разделено по темата и за да се избегне тази ситуация, в която има риск да се стигне до гражданска война, защото центърът на София, в момента прилича на военна зона, най-естественото нещо е хората да кажат, какво смятат, че трябва да се случи с паметника.

Защото ако болшинството от столичани кажат, че не искат там да има паметник, аз ще уважа тяхното решение и е нормално и другата страна да направи същото. Това е нормалният и демократичен подход, всичко останало е налагане на сила и, под някаква форма – възстановяване на фашизма”, заяви в ефира на “Safenews”, Деян Николов от “Възраждане”.

Днес в 18:00 ч. „Възраждане- София“ организира утре протест пред Паметника на съветската армия срещу реставрацията на фашизма в България. Ако фашизмът не бъде спрян и унищожен той ще унищожи България! Излизаме за България!

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени