Connect with us

Нюзрум

ГЪРМИ СКАНДАЛ: Кабинетът готви решение, с което поставя близо 2 милиарда лева под риск

Published

on

„Фонд мениджър на финансови инструмент в България“ ЕАД (ФМФИБ) ще разпределя над 1.7 млрд. лв. за новия програмен период до 2027 г. В резултат на това, ФМФИБ ще бъде незаобиколим фактор в управлението на европейски средства и разпределението на финансови инструменти през следващия програмен период.

От публично достъпната информация става ясно, че МИР е ангажирало Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), която да спомогне с професионален съвет за оптималното управление на ФМФИБ и ББР.

Обхватът на работа на споразумението с ЕИБ включва оценка на структурата на ББР и ФМФИБ. Споразумението е сключено на 02.11.2023 г., а препоръките на ЕИБ ще бъдат предоставени на МИР в срок до 8 месеца и ще бъдат използвани като отправна точка за всякакъв вид последващи преструктурирания, включително в системата на управление на ФМФИБ.

Притеснително е обаче, че преди да бъде изготвен анализа на ЕИБ, Министерски съвет се подготвя да приеме разпореждане, с което да се премахне надзорния съвет на управление на ФМФИБ и връщането на едностепенната система на управление, разкриха пред БЛИЦ икономисти.

Според тях този процес до голяма степен обезсмисля обхвата на ангажимент на ЕИБ, не е аргументиран и не е подложен на никаква форма на обществено и експертно обсъждане, каквато е наложената практика.

Междуведомственото съгласуване изтече на 8 декември. Предложението използва технически и административни хватки, за да се скрият истинските намерения. Никъде в текста не е споменат надзорен съвет, а се предлага премахването на определен единствен член в предходно разпореждане. Това може да заблуди невъоръженото око и в последствие да компрометира хората, които са го съгласували в другите ведомства.

Силно обезпокояващо е и конкретният момент на вземане на това решение, предвид рекапитализирането на ФМФИБ с 1.7. млрд. лв. и очакваното отваряне до края на годината на първите поръчки от новия програмен период, в размер на 110 млн. евро.

Премахването на надзорния съвет на ФМФИБ, без това да е базирано на анализ на ЕИБ поражда предпоставки за безнадзорна корупция, касаеща управлението на европейски средства в големи размери.

Заформя се вече притеснително съмнение и спорно поведение, свързано с управлението на европейските средства в МИР след публичните критики и скандали, продиктувани от избора на бенефициенти по линия на четвъртата мярка от Механизма за възстановяване и устойчивост по линия на МИР – „Подкрепа за иновативни предприятия, отличени с „Печат за високи постижения“ от ЕК“ от м. август, 2023 г. По този повод имаше ярко изразени атаки в медийното пространство и в Народното събрание, касаещи разпределение на средства към политически свързани лица.

Инициативата за премахване на надзорната структура на ФМФИБ, изпреварваща анализа на ЕИБ, не е съобразена с добрите практики сред местни и международни водещи финансови институции, които залагат на двустепенна система на управление. Предложените промени не са придружени от никакви мотиви.

Освен премахването на надзора, веднъж прието, това разпореждане ще доведе до автоматичното уволнение не само на членовете на надзора, но и да тримата директори, част от управителния съвет. Ще бъдат назначени нови, удобни кадри, временно, до провеждане на конкурс.

От създаването на ФМФИБ през 2015 г. до 2021 г., дружеството има двустепенна система на управление от надзорен съвет и управителен съвет, което е съобразено и с добрите практики сред местните и международни финансови институции. С последваща промяна под егидата на Асен Василев, без каквито и да е мотиви, тази система беше временно променена в едностепенна.

Тази стъпка, премахването на надзорен съвет, беше определена от много от представителите на екосистемата като неефективна и непрозрачна (ФМФИБ се управляваше от недопълнен състав на съвета на директорите и се представляваше от изпълнителен директор, в който бяха концентрирани всички правомощия, с един подпис, представлява дружеството във всички поръчки и процеси).

Отмяната на едностепенната система на управление в края на 2022 г. беше приветствана от много от представителите на организациите на търговските банки, финансовите посредници и крайните получатели. Беше проведен публично оповестен конкурс, при който бяха избрани доказани професионалисти със сериозен опит в управлението на дългови и дялови инструменти, което също беше оценено високо от всички представители на бизнеса.

Подозира се, че тастоящият повторен опит за овладяване на структурата, отново под егидата на Асен Василев, се изпълнява от двама уволнени директори на Фонда, единият от които по настоящем е назначен на граждански договор в МИР като консултант по този проект.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени