Connect with us

Парламент

Тошко притеснен за кандидат-съдиите, пита каква е ориентацията им, замеси и Путин

Published

on

Депутатите започват да номинират свои кандидати за нови конституционни съдии, които да попълнят двете свободни места. Крайният срок за това ще е 14-и януари, съобщава „24 часа“.

Народното събрание прие процедурните правила, по които ще се избират новите попълнения. Проект на решение с правилата бе внесен в петък от Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски. Днес те минаха през конституционната комисия и пленарната зала.

В оригиналния текст бе заложено номинациите да стават в десетдневен срок от приемането на правилата днес. Удължаването обаче предложи зам.-председателят на НС Никола Минчев от ПП-ДБ и бе прието със 127 гласа „за“ от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Преди това от „Възраждане“ се опитаха да удължат срока на 14 дни, но не мина.

Хората на Костадин Костадинов направиха множество предложения, но нито едно от тях не мина. Сред тях бяха кандидатите да удостоверят, че не членуват в неправителствени организации, както и че срещу тях няма неприключени досъдебни производства.

От „Има такъв народ“ пък поискаха да се разкриват и подробности за кандидатите. „Теоретично може да има такава хипотеза: някой кандидат за конституционен съдия да е, да речем, с по-интересна сексуална ориентация в следствие на което лошият Владимир Путин, който и без това иска да затрие държавата, да изпрати някой красив Серьожа, който да го прелъсти, да го заснеме и да го шантажира. И ние да имаме тази информация, но да не можем да я публикуваме, а конституционният съдия пряко ще отговаря за националната сигурност. Така че трябва да помислим, ако обектът има сексуален шпионаж, ние поставяме държавата в несигурност“, обясни Тошко Йорданов.

Едно от условията при избор на съдиите е, че професионални организации могат да изпращат становища за кандидатите, които ще се публикуват на сайта на Народното събрание. Не може обаче да се публикуват конкретни данни, съставляващи класифицирана информация, както и факти от интимния живот на лицата. Затова от ИТН предложиха условието за данните за интимния живот да отпадне, но не се прие.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени