Connect with us

Нюзрум

БСП отива спешно при Денков: Сезирахме всички органи, разкрихме планът им

Published

on

Депутатите на БСП отиват на среща с премиера акад. Николай Денков, за да поискат от него да спре демонтирането на Паметника на Съветската армия. Според социалистите има нов план за бъдещето на монумента – не да бъде демонтиран и преместен, а да бъде нарязан.

„Сега отиваме на среща при министър-председателя, от когото ще искаме незабавно да извика при него областния управител и да спрат всякакви безумия, които се случват в центъра на София“, обяви Георги Свиленски. Освен това партията му е сезирала Софийския градски съд, Административния съд и прокуратурата. Срещата им не била уговорена, но социалистите се надяват, че премиерът ще ги приеме.

Рано тази сутрин край паметника бе докаран кран, който да започне свалянето на фигурите на върха. На място имаше полиция, дойде и областната управителка Вяра Тодева. По-късно пристигнаха и бранители на монумента – Мая Манолова от „Левицата!“, депутати от „Възраждане“ и БСП – Ивайло Чорбов, Георги Свиленски, Иван Ченчев, Христо Проданов, лидерът на социалистите в София Иван Таков. 

Свиленски разказа, че от БСП отишли към 11,00 часа и поискали разговор с представител на областната управа, който отговаря за демонтажа. Там, от вътрешната страна на оградата, бил зам.-областният управител Георги Чиков, а те – отвън.

„При отварянето на едно от оградните пана, през които влизат и излизат майсторите и служителите, при разговора ми с областния управител негов служител, разбрах, че е главен инженер или директор на дирекция, предстои да се уточни, но полицията го е идентифицирала, се засили от няколко метра върху оградата, която се стовари върху мен и ме нарани, прорязвайки ми ръката“, разказа Свиленски за преживяното. Уточни, че служителят е натискал оградата, за да го притиска дори след като го е наранил. После полицията го е дръпнала, но пак не спрял. По-рано днес партийната лидерка Корнелия Нинова разказа, че е бил откаран в ИСУЛ.

За случилото се депутатът вини Областната управа. Това направи и Нинова по-рано. „Големият скандал от инцидента с мен е, че държавен служител си позволи в центъра на София да упражни агресия, хулигански прояви над български граждани, нормални хора. Говоря с много меки думи, тъй като действията му може да се оприличат с действията на протестите срещу БФС“, коментира той. Извадил си е медицинско и е пуснал жалба в полицията. А за наказание иска той да положи обществено полезен труд на ПСА, например да го почисти.

Според социалистите кранът е незаконен. „Няма абсолютно никакви сертификати, регистрации в държавната агенция по метрология и технически надзор. Този кран утре ще бъде сменен, тъй като не отговаря“, обясни депутатът. Партията му поискала документи, но не получила такива нито за строеж, нито за монтаж, демонтаж, кой работи там. Работниците там нямали и каски и обезопасяване. По негови данни там има около 300 полицаи.

„Идеята за това паметникът да бъде демонтиран вече е сменена с идеята да бъде нарязан, тъй като кранът не може да го отмести, т.е това, което са ви говорили досега, че ще бъде демонтиран и пратен в музея на социалистическото изкуство има друга позитивна. До петък им е даден срок да бъде нарязан и разрушен“, каза още Свиленски.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени