Connect with us

Парламент

ГЕРБ и ДПС се разбраха! Деси Атанасова обяви пада ли тежко пазена тайна

Published

on

“Забелязахме тенденцията през последните три години, че спадат осиновяванията. Промените в семейния кодекс касаят не само тайната на осиновяване и произход, но изграждане на информационна система и допълнителна работа на хората, които са ангажирани с процеса на осиновяване”.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в Народното събрание, предава „Лупа“.

Предложението да падне тайната при осиновяване е внесено от ПП-ДБ, но в правна комисия беше отхвърлено. В сряда пред журналисти от ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС дадоха изявление, в което заявяват, че тези текстове ще бъдат подкрепени.

Ертен Анисова от ДПС коментира, че в правна комисия са отхвърлили текста, който се отнася до разкриването на произхода на осиновения от съда, но след разговор между ДПС и ГЕРБ в зала ще подкрепят това предложение.

Деница Сачева поясни, че законопроектът е общ, а предложението, свързано с произхода, е на ПП-ДБ. “Днес окончателно взехме решение да го подкрепим”, подчерта Сачева.

Хатидже Георгиева от ДПС пък коментира, че внасят три предложения. “Едното е свързано със становище от отдел Закрила на детето в случай на осиновяване на внук от бабата и дядото, следващото включва разширяване на достъпа до националната електронна и информационна система за пълно осигуряване чрез включване на представител на ДАЗД към специализирана орган към МС и повишаване на прозрачността”, добави Георгиева.

Най-четени