Connect with us

Нюзрум

Мика Зайкова подкара Асен: Тоя бюджет, откъдето и да го погледнеш все не става

Published

on

Бюджет 2024 е имагинерен. Той е неосъществим в приходната си част, а и голямото разточителство, което е в разходната част, е разпределено неефективно и неправилно. Така че откъдето и да го погледнеш все не става. Това заяви финансовият експерт Мика Зайкова по Радио „Фокус“.

„Много трудно осъществим бюджет. И ако трябва да започнем отначало, нека да започнем от основните показатели. Имаме заложени 3,2% ръст на БВП или той да бъде 205,8 милиарда. Нито една световна агенция, уважаваща себе си, не е дала такъв ръст на България. Световната банка дава 1,9, Европейската комисия – 1,8, Международният валутен фонд, знаете, че все пак там е Кристалина Георгиева, е била малко по-лежерна и е дала 2,4, дори Българската народна банка е дала 2,7, но никой не дава такъв ръст“, обясни Зайкова.

По думите на финансовия експерт новата план-сметка ще донесе една огромна ножица между приходи и разходи: „Неприятното е фактът, че в самия бюджет, г-н Василев е заложил 3% дефицит. Това е таван, това е предел на Маастрихт, над него не можем да минем, няма да влезем в Еврозоната. Ако не влезем в Еврозоната, нашата ситуация при тази голяма ножица, която се отваря и няма да бъдат само 6 милиарда разликата, а много повече. Сега ще ви кажа защо. При тази голяма ножица ще бъдем принудени да вземем заем, и г-н Асен Василев е предвидил да вземем външен заем.

При взимането на външен заем и при страна, която не е член на Еврозоната, лихвите са огромни. Сега заемът, който взехме, е с лихви между 5 и 7%, но догодина няма да бъде по-малко от 9%. Това означава още 2 милиарда допълнително натоварване. Ние крадем от бъдещето на нашите деца, защото г-н Василев при тази ситуация ще бъде принуден да бръкне в своята касичка. Касичка аз наричам капиталовите разходи. Беше заложен в 12 милиарда, свали 2 милиарда заради измислените такси за преноса на газ, които такси виждате ние се отказахме заради Шенген от тях“, обърна внимание Мика Зайкова.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени