Connect with us

Нюзрум

Раненият Свиленски показа грозна снимка: Вижте го, все едно е убил глиган

Published

on

На вчерашната ни среща с премиера Денков той пое ангажимент да ни се предостави цялата документация за случая с Паметника на Съветската армия – документи, решения, планове за изпълнения, къде е записано, че трябва да се отреже ръката с автомата. До този момент не сме получили тази документация. Разбирам, че и други парламентарни групи са поискали тези документи, но и те не са ги получили, което доказва нашите твърдения, че в центъра на София беше извършен един варварски акт без никакви документи и разрешителни.

Това каза в кулоарите на парламента зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски, предава „Епицентър“. 

„Внасяме искане за изслушване в парламента на министъра на културата, на министъра на регионалното развитие, като министърът, отговарящ за Дирекция „Национален строителен контрол“, която трябва да надзирава този процес, и директора на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор“, заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски пред медии в Народното събрание.


„Вчера стана ясно, че кранът е незаконен и нелицензиран. Днес има друг кран, който също не е ясно какъв е, какви работници работят и кой извършва действията“, поясни социалистът.


По думите на Свиленски „главен надзирател“ на процеса по демонтиране паметника е бил заместник областният управител на Софийска област, като показа негова снимка, на която той позира до отрязан елемент от скулптурата.


„Този човек е представител на държавата, който е застанал с част от паметника, все едно е убил див глиган. От този момент нататък той няма място в държавната администрация – това е недопустимо“, категоричен бе социалистът.

„Аз лично не бях сутринта на председателски съвет, защото изчаквахме документите, за които казах, но мисля, че въпросът за изслушванията не е повдиган. Действията на варварите и фашистите никога не ги знаеш и не можеш да ги предвидиш. Тези хора са варвари и фашисти, тези хора не са европейци. Няма как да ви кажа дали е ясна съдбата на паметника.

Вчера премиерът каза, че той ще бъде отрязан в основата и ще бъде откаран някъде, докато се реши какво ще се прави. Областната управителка на София е казала, че никъде в бюджетите на министерството на културата и на областната управа фигурират пари за съхранението на паметника. Този паметник ще бъде брутално нарязан. Премиерът каза, че този паметник няма да го има и след него, ако искат да вдигат по-голям паметник. Абсолютно скандално изказване. Действията на тези хора са варварски и фашистки. Аз очаквам да посегнат и на паметника на „Цар Освободител“. Всичко може да се очаква от тези хора, те нямат задръжки“, каза още Георги Свиленски. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени