Connect with us

Парламент

Извънредно от НС! Депутатите промениха ключов закон

Published

on

Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за авторското право и сродните му права.

След гласуването на текстовете народният представител Христо Петров от „Продължаваме промяната – Демократична България“ заяви, че законопроектът е плод на тригодишни усилия и посочи, че би искал по-често да вижда такъв консенсус в пленарната зала, с какъвто е бил приет и законопроектът. Той отбеляза, че с приемането му се постига по-добра защита на правата на творците, авторите, продуцентите. 

Искам да благодаря на всички юристи, които работиха по този закон, и на всички вас, че го подкрепихте, посочи Петров. Без дебат премина гласуването на текстовете. 
С приетите изменения се транспонират изисквания на европейска директива от съществено значение за предоставянето на по-широк достъп на потребителите в Европейския съюз (ЕС) до телевизионни и радиопрограми с произход други държави членки. 

Измененията в изпълнение на Директива 2019/790 предвиждат нови правила за авторско право, адаптирани към изискванията на технологичния напредък и изграждането на Цифров единен пазар в рамките на ЕС. 

С приетите разпоредби са предвидени специални правила за гарантиране на справедливо възнаграждение за авторите и артистите изпълнители. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени