Connect with us

Нюзрум

Лъсна грозният план на Нинова! Ето срещу кого работи

Published

on

Изборните резултати създадоха обстановка подобна на тази от романа „Убийство в Oриент експрес“. Всички политически сили имат мотив и начин да участват в убийството на ПП- ДБ. Последните са заложили политическото си бъдеще само на една карта- кметския пост в София и се намират в крайно уязвима позиция. Загуби ли Васил Терзиев на балотажа, това ще означава настъпването на окончателна политическа катастрофа за проекта ПП- ДБ. И оставането им от тук насетне във властта само ще задълбочи електоралното им пропадане.

Това, на което могат да разчитат от ПП- ДБ е егоцентризмът на Корнелия Нинова. Лидерката на БСП дори не се опитва да прикрива непоносимостта си към Ваня Григорова. В интервю по националната телевизия по време на предизборната кампания тя определи собствения си кандидат като аутсайдер, дистанцира се от нея когато стана ясно, че тя отива на втори тур и направи изказване, което трябва максимално да отреже шансовете на Григорова да получи подкрепата на избирателите на ГЕРБ.  

Но всичко по реда си.

Първо, като изключим София, ПП- ДБ не успяха да касират никакъв видим резултат на първия кръг на местните избори. Всички приказки, че отмяната на машинното гласуване е предизвикало гражданска вълна в тяхна полза е чиста манипулация. Дори в София те получиха по- слаб резултат, отколкото на предишните парламентрани избори, а прехваленият им кандидат пък получи по- малко гласове от листата им за общински съветници. Подкрепата към тях се топи в самия извор на политическото им съществуване. Загубят ли кметския стол в София неминуемо ще изпаднат в безтегловност. Ситуация, която обективно работи в полза на ГЕРБ, Възраждане, ИТН и на БСП, но не и на Нинова.  

Третата позиция на ГЕРБ в София е безспорно тежка загуба. Тя е колкото плод на неубедителната кандидатура на Хекимян, толкова и на политическото държание на самата политическа сила и на нейния лидер.

Избирателите на Бойко Борисов може да му простят грешката с Хекимян, но позицията, в която той е поставил партията си в рамката на сглобката, става все по- нетърпима за тях. Те трудно могат да понесат, че от позицията на първа политическа сила, са принудени да играят ролята не просто на младши политически партньор, но направи на политически измекяр. Нещо невиждано в световната политическа история.

И този електорат логически и интуитивно чувства, че политическото възстановяване минава през трупа на ПП- ДБ. Този инстинкт за оцеляване е по- силен от политическото позициониране и стремежа да се запази евро- атлантическото управление. От тук и масовите закани да гласуват за Григорова.

Но Борисов явно е хванат с външна хватка и не може да си позволи да маневрира. Очевидно за него съществуват персонални рискове, ако разтури „сглобката“. Затова се опитва да прехвърли отговорността за това върху некоалиционните си партньори. Като постоянно ги саботира, критикува и се дистанцира от тях. Сега ако подпомогне провала им в София, това може да се окаже фатално за управлението. Или поне да размести балансите в него.

Ясно е обаче, че ако желае да възвърне позициите си в големите градове и най- вече в София, ГЕРБ трябва да внуши на десните избиратели, че ПП- ДБ не са в състояние да играят ролята на сигурна преграда пред „червената“ опасност. Нещо повече, с надменното си и неадекватно поведение на моменти, ПП- ДБ стимулират част от десните избиратели да гласуват за представители на левицата. „Възраждане“ също има сериозни основания да подкрепи Ваня Григорова. Защото това ще бъде символно поражение за евроатлантизма в центъра на България и звучен шамар за най- евроатлантически ориентираната политическа формация. Което ще отвори нови възможности пред партията на Костадин Костадинов.

Колкото до приказките, че тя е ударила тавана на електоралното си разширение, те са доста безпочвени към момента. Просто защото силата на Възраждане се проявява на фона на дебата за геополитическата ориентация на страната ни, но точно това я прави безидейна, когато става въпрос за отделни локални проблеми. За да преодолее този си дефицит е нужно да се трупа опит в местното управление и тепърва партията ще навлиза в тази политическа специфика.

ИТН са се ясно определили, с думи и действия, за антагонисти на ПП- ДБ и обявеното от тях намерение да застанат зад Ваня Григорова не е изненада. Въпросът е, че какви реално гласове те могат да ѝ осигурят.

Обективно погледнато, в нанасянето на тежък политически удар върху ПП- ДБ най- заинтересована би следвало да бъде БСП. Победа в столицата дава нов шанс за рекреация на столетницата. Но успехът би продуцирал и нова силна фигура в лявото пространство. Затова и Нинова се страхува от подобна победа на собствената си партия, в нея тя съзира заплаха за собствената си политическа кариера.

Затова побърза още в нощта на изборите да пресече потенциала на Григорова да разшири забележимо периферната си подкрепа Без някой да я е дърпал за езика, Нинова заяви, че БСП a priori ще играе задължително срещу ГЕРБ. с което се опита да отблъсне гласоподавателите на Борисов от собствения ѝ кандидат.

Нинова разбира, че победа, постигната без нея, дори въпреки нея, е победа срещу нея.

Затова и тя не е заинтересована да участва в общия фронт срещу ПП- ДБ, а залага на подмолното разчистване на вътрешно- партийни сметки. И планът ѝ включва загуба на втория тур, след което тя да се разправи с „виновниците“.

Типичното поведение на маргинализиращи се партии и лидери.

Коментар на Георги Георгиев, glasove.com

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени