Connect with us

Timeline

Шкварек побесня: Късно е! Превърнаха машините в културен лубрикант за своята общност

Published

on

Късно е. Разговор за машините не може да бъде проведен вече. Съжалявам. Няма как да седнем като общество и обсъдим трезво този инструмент.

Едно от политическите племена в България превърна машините в културен лубрикант за своята общност. За либералите у нас отношението ти към машините е показател дали си от умните, модерните и глобалните хора, или прост, конспиратор и мутра. За правилен отговор приемат само и единствено пълната, безусловна и подигравателна към всяка друга хипотеза вяра в машините. Умнокрасивият не вярва в Господ, но вярва в Бога от машината.
Тези хора фетишизираха машините до степен, до която е невъзможно да проведеш нормален обществен разговор на тази тема. Казвам го от опит, опитвах в продължение на повече от година. Това, което получаваш насреща са ехидни шегички от сорта на „Божо пипа кода“ , колцентърски мемета и инфантилен присмех. Същият присмех, зад който всеки път прозира отчаяната им нужда да почувстват някакво интелектуално и културно превъзходство над останалите общности в страната . Говорим за група изтъкана от комплекс за малоценност и нужда от постоянна валидация през културни белези, отличаващи „нас“ (умните, градските) от „тях“ (глупавите, простолюдието). Такива бяха въпросите около пилони, флагове, национални празници, народни танци пред Театъра……такъв станаха и машините. 

Затова – късно е. Разговор за машините не може да бъде проведен вече. Съжалявам. Вие, техните защитници сами сте виновни, че стана така. Вие сами отказахте такъв да бъде проведен, превърнахте ги в обект на идеология и културен белег, а съмняващите се подигравахте и осмивахте. Но когато съмняващите се вземат, че станат мнозинство – и в обществото и в парламента, изведнъж ще престане да ви бъде смешно и подигравателно, както до сега. Ще изпаднете в истерия, паника и гняв. Машините ви ще бъдат премахнати изцяло, без дори да се стига до дълбок обществен разговор или обстойно разследване. 
Защото самите вие отказахте такъв, когато бяхте силни. Не го забравяйте.

От Фейсбук профила на Кристиян Шкварек

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени