Connect with us

Нюзрум

Шкварек взриви ефира с тези думи за катарзис в „сглобката“

Published

on

Отдавна се задаваше момент, някакъв катарзис, в който тази сглобка ще се предоговaря. Въпросът беше до каква степен тези избори ще предразположат едната и другата страна, т.е. влизайки в тези преговори за предоговаряне кой от каква позиция ще влезе. Това каза пред Нова телевизия политическият анализатор Кристиан Шкварек.

„Много ще се изхвърлим, ако кажем, че едната или другата страна е взела невероятен превес“, посочи той по отношение на резултатите от местните избори.

„Едните взеха много категорична победа в страната с 1500 съветника. Няма такова нещо като разпад, изчегъртване на ГЕРБ в местната власт, каквото се предвиждаше преди година и половина гарантирано“, изтъкна той.

„От друга страна ПП-ДБ направиха пробиви. Взеха столицата, взеха Варна. Няма категорична победа, едните или другите да могат да тропнат по масата и да кажат „ Това се случва“. И двете страни малко или много оцеляха от тази кръвопролитна битка“, заяви Шкварек.

„Трите големи политически формации в София на предишните избори – ПП-ДБ, ГЕРБ и „Възраждане“ изкараха един тип кандидат. Те изкараха един шаблонен, деидеологизиран, технократ. И Деян Николов не е типичният националист агресивен – той е финансист, и Хекимян от редакторския пулт, и Терзиев. Четвъртата формация направи обратното.

Тя изкара свръхидеологизиран кандидат, активист, човек с много ярък политически оттенък. Просто хвърлиха залог да видят какво ще стане. И какво стана? От трите големи формации всяка една е взела много по-малко от тези избори с този тип шаблонен, калифорнийски технократ без идеология“, коментира той относно представянето на Ваня Григорова.

„Оказа се, че ако заложиш на свръхидеологизиран човек, активист, утрояваш гласовете. БСП от 36 хил. гласа са стигнали 110 хил., залагайки на такъв човек. Това показва, че идеологията не е умряла“, допълни той.

Пример за това е и Вили Лилков – силно идеологизиран десен кандидат, който е взел над 20 хил. гласа при около 7 хил. за КОД в цялата страна.

Най-четени