Connect with us

Нюзрум

Извънредни данъчни промени! Асен се зае да пълни хазната, ето какво се случва с ДДС-то на хляба

Published

on

С леки корекции Mинистерски съвет прие предложените от Асен Василев данъчни промени. Нулевата ставка ДДС за хляба остава, защото в настоящия бюджет е заложено тя да бъде в сила до средата на 2024 година.

Това обяви самият финансов министър пред журналисти, съобщи Financial Tribune.

Що се отнася до предложението му да се върне 20% за ДДС за хотелиери и ресторантьори той заяви, че имало предложения от бранша – като въвеждане на пос терминали. Освен това плащанията към служителите ще бъдат по банков път. По думите му 2,3 и 4 звездните хотели ще въведат тази мярка.

„Само най-малките да бъдат освободени. Задължително да се плащат заплатите по банков път в заведения с 2, 3, 4 и 5 звезди. Да има минимални ставки за персонал, които са по-високи от минималната работна заплата  и за най-ниско платените длъжности да започват от 1000 лева и да вървят нагоре, което да изсветли трудовите доходи“, посочи Василев.

По думите му, ако това бъде прието тогава 9% ДДС може да остане.

Все пак финансовият министър прехвърли отговорността за запазването на ставката на Народното събрание:  

„Хазната ще събере повече средства по този начин, отколкото през увеличение на ДДС. Изборът е на парламента – дали да приеме пакета от изсветляване или да приеме 20% ДДС“, заяви Асен Василев.

Той посочи, че след днешното дейтвие на кабинета предложението може да бъде обсъдено във финансова комисия в НС в четвъртък, след което да пусне за обсъждане и бюджета за 2024 година.

Най-четени