Connect with us

Нюзрум

Шкварек унижи „умнокрасивите“: ГЕРБ не ви иска, насочихте се към БСП

Published

on

Състезанието е кой ще се дистанцира повече от сглобката, а не кой ще се долепи повече до евроатлантизма. Той се използва като параван, зад който да се прикрие тази сглобка. 
Това каза в интервю за БНР Кристиян Шкварек, представител на Европейските консерватори за България. 

Особено ГЕРБ започват да усещат, че това ще им вреди електорално. В един момент прекрачваш граница на търпимото за собствения ти електорат, „вече в един момент започва да става много“, посочи той. По думите му това е „баланс на сметки – ако в един момент усетиш, че започва да ти се клати цялата структура, няма значение какъв външен натиск има, ще кажеш просто – стига“. 

По време на управлението на Борисов с Обединените патриоти те се почувстваха силни и си позволиха неща, които не могат да направят сега, отбеляза Шкварек. 

„Направиха „стена“ с оградата с Турция, събориха Истанбулската конвенция – България беше първата, която я отхвърли, построиха „Южен поток“. Затова им направиха майдан, затова ги смъкнаха от власт.“ 

В България сме абсолютно разединени по много линии и докато това е така, няма как да има силна власт, която да черпи от недрата на българското общество, за да устои на външен натиск, смята политическият анализатор. Според него всички трябва „да имаме една отправна точка и това е интересът на България“. 

В периоди, когато България сменя геополитическото си пространство, винаги има „компрадорска, колониална класа, която смята, че националният интерес е това, което казва Големият брат“, заяви Кристиян Шкварек в предаването „Политически НЕкоректно“. 

За него е „въпрос на еманципация“ това, което правят други страни в Източна Европа, за разлика от България, защото „когато нямаш самочувствие, няма как да се еманципираш“. 

„Може би единственият начин да се еманципираме, е да има на какво да се опрем като самочувствие. Когато чупим всички негативни рекорди като общество, като семейства, като хора, на какво да се опре нашето самочувствие? Могат да се еманципират унгарците, защото имат подредено общество. Могат да се еманципират поляците, защото имат дълбоко религиозно общество, с най-ниските нива на престъпност и на убийства след Япония, на световно ниво. Българите имаме неща, на които можем да се опрем като самочувствие, но базисните ни неща – какво правят нашите деца в свободното си време, с какво се занимават нашите родители, как изглеждат нашите квартали, подреден ли ни е входът, измазани ли са ни къщите – тези неща, когато ги няма, няма как да имаш самочувствие, а когато нямаш самочувствие, няма как да се еманципираш.“ 

Либералната мантра е, че можеш изведнъж да подобриш всичко в едно общество с резки промени. Консервативната е, че всичко започва от дома, подчерта той. 

Запитан може ли националната сглобка да се повтори и на местно ниво, той коментира, че „тя би била най-очевидна, но ГЕРБ отказват да подкрепят ПП-ДБ“, а се върви към сглобка с БСП, макар допреди няколко дни да се е водела кампания – „ако Ваня Григорова спечели, това значи Путин да вземе София“. 

„Сега ще правят коалиция с Путин. Досега се бориха да бъде Васил Терзиев, а не Ваня Григорова, защото така Путин ще вземе София, а сега ще му я „дадат“ директно на тепсия. (…) Това е тази продължаваща изумителна шизофрения на ПП-ДБ, които си накараха електората да прекоси всяка линия и да заплюе всеки принцип, който имаха. Те изискват шизофрения от своите избиратели в името на собствения си интерес, в интерес на това да стоят на власт и да консумират обществен ресурс. И тази общност трябва да превключи, като едно копче.“ 

Много по-малък и принципен компромис би бил големите партии да изберат за председател на СОС някой по-неутрален като Вили Лилков, добави Шкварек.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени