Connect with us

Импийчмънт

Радев захапа управляващите: Явно АЕЦ-ът ще се изгражда като магистрала

Published

on

„България трябва задължително да развива ядрена си енергетика, но за да бъде този процес устойчив, ефективен и ефикасен, трябва да се проучат, анализират и съпоставят всички възможни варианти по различните параметри. Това не се случва, явно АЕЦ-ът ще се изгражда като магистрала“, заяви президентът Румен Радев, цитиран от „Епицентър“.

Държавният глава коментира намерението за изграждане на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, което беше обявено днес от премиера Николай Денков.

Той коментира и темата „Лукойл”.

„Как служебното правителство, назначено от мен, успя да убеди „Лукойл” да регистрира своята икономическа дейност в България, да внесе авансово 180 милиона корпоративен данък, при положение, че предходните 22 години такъв данък е събран в размер на 70 милиона. Как успя това правителство да гарантира устойчивата работа на рафинерията и да свали цените от 3,5 на 2,4 лева, а сегашните управляващи не могат”, попита Радев.

Ако се откажем от дерогацията, има риск и от дефицит на горива и от повишени цени, смята още държавният глава.

„Не видяхме разчетите, както не видяхме и аргументирани разчети и модели за Закона за енергетиката”, каза Румен Радев.

„В несекващите караници за влияние, за пари, за постове, управляващите забравят най-важното –
че носят отговорност преди всичко за сигурността и благосъстоянието на хората. Националната сигурност изисква управлението да гледа отвъд постовете, отвъд своите интереси и мандати и да върне фокуса си върху проблемите на обществото”, каза държавният глава.

Най-четени