Connect with us

Нюзрум

Извънредно! Премиерът и еврокомисарят с големи новини за България

Published

on

„Обсъдихме приоритетите на българското правителство и как да използваме възможността, която позицията на Илиана Иванова като еврокомисар предоставя като възможности за България да се възползва максимално от европейските структури, фондове, култура, обмен.

Имаме пълно съгласие по отношение на приоритетите, подходът, който трябва да използва България“, заяви премиерът акад. Николай Денков след среща с комисаря по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова.

Премиерът подчерта, че няма съмнение в доброто сътрудничество.

Шенген и еврозоната стоят на дневен ред. Можем и трябва да работим заедно.

Вие трябва да осигурите стабилност, както и взимането на бързи и адекватни решения. Обещахме си да бъдем в непрекъснат контакт, комуникация и диалог с българските власти“, допълни Илиана Иванова.

Втори опит да влезем в Шенген ще направи правителството точно година, след като България получи отказ от Австрия и Нидерландия. Гласуването се очаква през този декември и в момента страната ни полага всички усилия, за да бъде приета, увериха още премиерът Николай Денков и българският еврокомисар Илияна Иванова.

Българският еврокомисар заяви, че чрез регионалните иновационни долини можем да помогнем за наваксване на това изоставане, което има между страните от Централна и Източна Европа и по-развиващите се страни в Европейския съюз.

Ще бъдат организирани 100 такива долини, като в България предстои в Пловдив да бъде открита така регионална долина в областта на биоикономиката и храните, идеята е да се помогне на малките и средни предприятия„, добави Иванова.

Според премиера в България все още няма приет Закон за иновациите, готов е новият закон за научните изследвания и иновации и предстои в следващите седмици да бъде внесен и гласуван в Министерски съвет и от там да бъде представен в Народното събрание за приемане.

„Имаме водородната долина в Стара Загора, започваме да наваксваме етапи, които са закъснели“, заяви Денков.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени