Connect with us

Нюзрум

Мария Габриел още е бясна на Радев! Праща Денков по-скоро в Австрия

Published

on

Министър-председателят Николай Денков на 4 октомври ще се срещне с канцлера на Австрия Карл Нехамер във Виена за пореден разговор по най-важната за България външно-политическа тема – влизането ни в Шенген.

Посещението, за което българското правителство официално потвърди, е планирано отдавна в календара на Министерски съвет.

“Няма ден, няма седмица или среща от дипломатическо до икономическо и институционално ниво, на които да не се повдига темата за приемането на България в Шенген. Не сме се ограничили единствено и само с дипломатически усилия. Мобилизирани са парламентарни делегации, мобилизирани са бизнесът и компаниите», коментира пред журналисти в Ню Йорк вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Тя също напомни за планираната среща на премиера Денков в Австрия – една от двете европейски държави, които имат резерви към допускането на българи и румънци през шенгенските граници.

Повод за коментара на Габриел са критиките на президента Румен Радев към правителството, че не води политика за убеждаване на Австрия да премахне ветото срещу България. На страната ни беше отказано членство в Шенгенското пространство през декември 2022 г., по време на служебното правителство на Румен Радев, след като и Австрия, и Нидерландия, изразиха негативна позиция. Тогава Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи одобри Хърватия, която от 1 януари е част от Шенгенското пространство.

Румен Радев също е част от българската делегация на заседанието на ООН в Ню Йорк. Оттам той прати съвети към министър-председателя:

„Oкуражавам премиера Денков да направи визита в Австрия възможно по-скоро, има начини. Да покани премиера Нехамер така, както аз го поканих, отидохме заедно на границата, имаме и редовен диалог с президента, така че да бъде чут нашият глас много повече, много по-силно“.

Изявлението на президента изненадало българските дипломати, които отдавна подготвят срещата по темата “Шенген” между Денков и Карл Нехамер , а президентският екип е бил информиран за всички действия в тази посока, уточняват неофициално от външно министерство.

Особено болезнен за австрийците е проблемът с нелегалните мигранти, чиято крайна точка е Виена. Това е била и основната тема при срещите в сряда на директора на Главна дирекция „Гранична полиция“ Антон Златанов, който бе на работно посещение в Австрия. Той е представил резултатите от повишения силно контрол по българските граници. МВР вече обявява на своя сайт всички акции срещу нелегалното преминаване на границите ни.

Според официалните данни от 1 януари до 31 август 2023 г. граничните полицаи са предотвратили над 131 000 опита на незаконни имигранти да проникнат нелегално у нас.

Цифрата на осуетените влизания е с 49% повече в сравнение със същия период на 2022 г. “Най-атакувана” от мигрантите е българо-турската граница. За същия период при незаконно влизане у нас в са задържани 1018 граждани на трети страни, които са основно от Сирия, Афганистан, Мароко, Ирак. Анализът на данните показва, че мароканските и афганистански граждани нарушават на влизаме основно зелената граница. При сирийските и иракските граждани се очертават опити за нелегално влизане в страната и през зелена граница, и през ГКПП, където опитват да преминат, укрити в превозни средства.

При опит за незаконно преминаване на границата на излизане от България са задържани 1 607 граждани на трети страни. Най-силен тук е натискът на българо-сръбската граница. Само през август при опит за незаконно излизане от България на нея са задържани 471 лица, което е с 33 % повече от юли.

През юни, юли и август 2023 г. са предотвратени над 75 000 опита на незаконни мигранти да влязат в България. За същия период на 2022 г. са били спрени 50 000.

От началото на юни до края на август т.г. в ГДГП са образувани 174 досъдебни производства срещу каналджии и помагачи, което е със 70% повече от същия период на миналата година.

Миналата седмица пък председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изрази очакване тази година Съветът на ЕС да вземе решение, с което България и Румъния да станат пълноправни членки.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени