Connect with us

Нюзрум

Икономическият министър каза цялата истина на народа: Това трябваше да се случи!

Published

on

Падането на забраната за внос на зърно от Украйна трябваше да се случи. Няма как да продължим да работим по същия начин и няма как нашите производители да плащат едни високи цени за тяхната продукция, за фуражите и да очакваме, че стойността на продуктите в магазина ще намалее.

Това коментира пред журналисти в Пловдив икономическият министър Богдан Богданов. Той обясни, че мерките се предприемат от правителството, за да бъдат овладени цените.

На нашите производители и на хората трябва да бъде осигурена продукция на достъпни цени, каза Богданов.

Очаква се средната годишна инфлация да бъде около 8%, като продължи да намалява през следващите години. „Важно е да няма такива фактори, които да помпат изкуствено инфлацията, а според министъра един такъв фактор е забраната на внос от Украйна. 

Относно цените на горивата министърът каза, че към момента се запазват. Лятото имаше лек ръст, който се отчете в региона и когато говорим за горива, България не е изолиран пазар. Страната ни има едни от най-ниските цени в ЕС. Важно е компанията „Лукойл“ да плаща данъци в България, така че тези ресурси да бъдат насочени към помощ на потребителите и подпомагане на българската икономика, коментира Богдан Богданов. 

Въпреки че икономиката се забавя в Европа, а нашата е пряко свързана с европейската, в страната ни се отчита ръст с 1,8 процента на БВП. Ситуацията в Европа ще се запази и за това е важно българските компании да погледнат и към други алтернативни пазари извън ЕС, за да постигнат диверсификация и да минимизират рисковете от моменти турбуленции в конкретен регион, каза още министърът. 

Икономическият министър е провел среща с мажоритарния собственик на Международния панаир Пловдив Георги Гергов. На нея е получил уверение, че ще обсъдят стратегията за развитие на панаира, която разработват от Министерството на икономиката и индустрията. По думите на Богданов Гергов е изразил готовност за сътрудничество и диалог.

Министър Богданов беше в Пловдив, където откри 77-ото издание на Международния технически панаир.

Най-четени