Connect with us

Нюзрум

Министър на Денков заговори за прозрачност и милиони

Published

on

Отличните икономически отношения между двете страни и тяхното надграждане в сектори от взаимен интерес обсъдиха по време на среща министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов с посланика на Австрия у нас Н.Пр. Андреа Икич-Бьом. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Двамата разговаряха за възможностите за сътрудничеството в сектора на микроелектрониката и съвместни проекти, свързани с Европейския акт за чиповете, като и партньорство по линия на дуалното обучение и автомобилостроенето.

Богданов изтъкна, че австрийските компании работят във всички сектори от българската икономика и че членството на България в Шенген е ключово и за австрийските инвеститори у нас.

Преките чуждестранни инвестиции от Австрия в България възлизат на близо 5.5 млрд. евро, стана ясно още на срещата.

„През ноември организираме събитие, на което ще бъдат показани икономическите последици за бизнеса опериращ у нас, който търпи сериозни загуби от оставането на България и Румъния извън Шенген“, заяви Богданов.

Министърът на икономиката и индустрията увери посланик Икич-Бьом, че българското правителство работи за стабилна и предвидима бизнес и инвестиционна среда, както и че се предприемат конкретни действия за борба с корупцията.

Министър Богданов подчерта, че са взети вече мерки за ефикасност и прозрачност в работата на Министерството на икономиката. Той посочи и конкретни примери. „Създадохме условия за провеждането на прозрачни процедури на конкурентен принцип при избора на нови търговски представители на България в над 20 държави по света. За първи път в оценяващата комисия се осигурява участие и на представители на Външно министерство, на работодателските организации и на експерти с доказан опит“, каза икономическият министър.

Богданов обяви, че се разработва и инвестиционен портал, който ще обедини всички държавни структури свързани с нуждите на инвеститорите. В него потенциалните инвеститори ще могат да намерят на едно място информация за подготвени индустриални терени, както и необходима информация за пазара на труда и процеса по насърчаване на проектите. „Ще имплементираме цялата система, като вземем най-добрите практики от ЕК. Процесът ще бъде дигитален и по този начин ще успеем да ограничим корупцията“, допълни той.

Само за първите 5 месеца на 2023 г. търговският оборот между двете страни е близо 1 млрд. евро, което е с над 14% увеличение, спрямо същия период на миналата година.

Най-четени