Connect with us

Нюзрум

Ключов министър взриви ефира: И как сметнахте колко дължи „Лукойл“?! Няма закон, който да ги задължи

Published

on

Не е ясно дали и колко ще внесе „Лукойл“ в държавната хазна под формата на данъци и вноска във фонда за енергийна ефективност. Неясно остава и дали ще има отстъпка от 73 стотинки за литър гориво за потребителите. Това обясни пред Нова телевизия министърът на икономиката Богдан Богданов.

„Не знам как са сметнали, че „Лукойл“ дължи 1,5 млрд. лв“, заяви той. Министърът заяви, че данъците, които компанията дължи, са обявени за 500 млн. лв.

Колкото за сумите, които се дължат за компенсацията на потребителите, министър Богданов каза, че за момента няма закон, който да задължи „Лукойл” да ги внесат. „Ако не ги внесат, глобата е 10 000 лева“, подчерта той. И допълни, че при всички случаи е важно рафинерията в Бургас да продължи да работи на пълни обороти.

По темата с инициативата на икономическото министерство „Достъпно за вас” той даде да се разбере, че ведомството му няма да се откаже, въпреки критиките на КЗК.

Икономическият министър заяви, че в становището на Комисията нямало правни аргументи, а икономически разсъждения.

„Ние не залагаме цени. Ние им казваме, че се конкурират за тези 50 продукта”, добави министрът.  Той обясни, че опитвали да направят нещо смислено, което да даде резултат. Готови са и с допълнително становище до КЗК. „Ще инициирам разговор”.

„Не искаме участниците в инициативата да бъдат компрометирани. Не искаме и потребителите да са в ситуацията, както казва КЗК, да им се предлага само един топъл обяд. Още днес ще изпратим писмо до комисията за искане на среща, за да обсъдим притеснителните точки”, каза Богданов.

Той коментира и защо някои продукти като абсолютна стойност в България са по-скъпи отколкото в страни като Германия и Австрия.

„България вече е нетен вносител на хранителни продукти, произвеждаме все по-малко. Тези продукти, които в момента са на пазара, в не малка част са вносни, ние нямаме контрол върху веригата на доставки”, каза Богданов. Критика по отношение на инициативата на Министерството на икономиката дошла и от синдикатите, които също смятали, че тя не е пазарна.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени