Connect with us

Нюзрум

Тагарев проговори за рокадата в ТЕРЕМ: Не бях доволен! Трябваше да сменя шефа

Published

on

Министърът на отбраната Тодор Тагарев не е доволен от работата на военните заводи „Терем“ и затова назначил Калин Димитров за изпълнителен директор на дружеството. Това стана ясно от негово изказване по време на изслушване в парламентарната комисия по отбрана по повод назначението на новия шеф в „Терем“, предава „24 часа“.

Той може да предложи варианти заводите да изпълняват функциите си по-добре, посочи министърът и допълни, че Димитров има опит в управление на по-малки фирми и много добри контакти в търсенето на алтернативни източници и ноу хау за поддръжката на военната техника, не само в Украйна, но и в други страни. Тагарев отбеляза, че Димитров е подпомогнал посещение на делегация на Военно-въздушните сили в Украйна през 2021 г., когато е станало ясно, че не може да се разчита на съдействие от Русия и Беларус при поддържане на техниката.

Както във вторник стана ясно, че министър Тагарев е подписал назначението на Димитров, след като му е представено решение на Съвета на директорите на холдинга. Самият Калин Димитров е разказвал в интервю за Нова телевизия, че е обучавал доброволци в Украйна след 2014 г. и е работил за МВР в Киев.

Досега изпълнителен директор на ТЕРЕМ бе полковникът от резерва Кръстю Кръстев. Той бе назначен начело през 2021 г. при управлението на служебното правителство на Стефан Янев.

Съветът на директорите на ТЕРЕМ се увеличава от 5 на 7 души и така няма да има освободени от досегашните шефове.

За нов шеф на съвета на директорите е назначен Димитър Стойчев, когото медийни публикации свързват с ДСБ.

Във връзка със ситуацията в Украйна министърът каза, че не се вижда близък край на войната и ще има нужда още да продължи това подпомагане на Украйна, за да може да защити суверенитета и териториалната си цялост.

Малко по-рано Тагарев заяви, че „Русия е продължила обявяването на затворена за плаване зона в Черно море засега до края на този месец. Тази зона засяга води, които са част от българската икономическа зона. Русия ни провокира“.

България обсъжда отговор на тези провокации – и самостоятелен, и заедно със съюзниците ни в НАТО, добави министър Тагарев. Като част от отговора той посочи обявеното вече спешно купуване на ракети за бреговата охрана.

Изграждането на инфраструктура – казарми, сгради за техника, пътища за многонационалната бойна група на НАТО у нас ще струва почти сигурно над 100 млн. лева, коментира министър Тодор Тагарев по време на изслушване в парламентарната комисия по отбрана. Той определи структурите, които ще се изградят като „едно малко градче“. Министърът посочи, че ведомството има средства в бюджета да възложи проектиране, но това още не се е случило. Той отбеляза, че се очаква част от необходимите средства да бъдат осигурени от НАТО.

„Хората няма от какво да се притесняват, има много възможности за икономическо и социално развитие на региона при изграждането на такава инфраструктура“, каза министър Тагарев във връзка с това дали бойната група ще бъде настанена в област Ямбол – в базите в с. Безмер и с. Кабиле. Той посочи, че решение къде ще бъде настанена групата не е взето още.

Министърът посочи, че до 2025 г. базата за бойната група трябва да бъде готова. Също така обясни, че основната част от офицерите в многонационалната група ще бъдат от Италия, както и че групата ще има отбранителни функции при заплаха от агресор. Тагарев добави, че числеността на групата може да нарасне до около 1500 души в мирно време, като по време на изслушването стана известно, че към момента от многонационалната група у нас се намират около хиляда военнослужещи, които са стационирани в американската база в Ново село.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени