Connect with us

Нюзрум

Депутат на Нинова се издигна! Стана специален представител за Източна Европа

Published

on

Президентът на Парламентарната асамблея (ПА) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Пиа Каума определи българският депутат Кристиан Вигенин за специален представител за Източна Европа, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Неговият мандат включва задължението да следи развитието на ситуацията в региона на Източна Европа, да насърчава диалога между всички обществени групи, особено на парламентарно равнище, с цел да подпомага ПА в приноса ѝ за парламентарната дипломация, изграждането на доверие, помирението и улесняването на диалога. Задачите на специалния представител включват и координация с другите структури на ОССЕ, Парламентарната асамблея и други местни и международни фактори по регионални въпроси, особено по отношение на Молдова, Беларус и Украйна.

Президентът Пиа Каума очаква от Вигенин да предоставя съвети по възможни действия на ПА в областта на новите му отговорности. В това качество на Вигенин е възложено да се присъедини към Екип за парламентарна подкрепа на Украйна, който бе създаден през юли във Ванкувър и се оглавява от президента на асамблеята.

Българският депутат, който от години работи активно в асамблеята и понастоящем ръководи Групата на социалдемократите, социалистите и прогресивните в нея, заяви, че цени високо доверието на колегите от ПА на ОССЕ, но си дава и сметка пред какви трудности ще бъде изправен. „В същото време вярвам, че опитът ми ще помогне да изпълнявам успешно поставените задачи и да дам своя скромен принос за постигането на траен и справедлив мир в Украйна, за нарастването на доверието в региона на Източна Европа и гарантирането на сигурността на гражданите“, допълни Вигенин.

Есенната сесия на асамблеята е планирана за 18-20 ноември в Ереван, Армения.

Разширяване на сътрудничеството между България и ОССЕ обсъдиха вицепремиерът Мария Габриел и генералният секретар на организацията Хелга Шмид на среща на 29 август. Срещата се е провела по време на форума в Блед, Словения. Двете са говорили за ролята на организацията в контекста на глобалната сигурност и справянето с предизвикателствата пред сигурността в Европа, както и за приноса на България като председател на Форума за сътрудничество по сигурността на ОССЕ и съвместните дейности в борбата с трафика на хора.

Най-четени