Connect with us

Нюзрум

Депутатите ликуват! Съвсем скоро излизат пак във ваканция

Published

on

Народното събрание се кани да излезе в нова ваканция по-малко от 6 седмици, след като стартира есенната пленарна сесия след близо едномесечната почивка, регламентирана по правилника на законотворците. Вече се готви проекторешение за ограничаване на пленарните дни на депутатите към средата на октомври – около 2 седмици преди първия тур на местните избори, определени с указ на държавния глава Румен Радев за 29 октомври.

А причината традиционно е намерението да се сведе до минимум агитацията за партиите и коалициите от парламентарната трибуна. За да не дразнят обаче избирателите прекомерно, вместо да замразят пленарните дни по време на цялата предизборна кампания, сиреч – от 29 септември, законотворците ще съкратят почивката от маратоните по реплики и дуплики само до 14 дни, предава „Лупа“.

Междувременно заседанията на комисиите ще продължат поради неотложната нужда от приемането на определени законопроекти и ратификации, включително касаещи синхронизацията в работата на родната нормативна база с тази на ЕС.

13 септември е крайният срок, в който партиите и коалициите могат да се регистрират за участие в изборите.

Междувременно днес изтича крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да назначи общинските избирателни комисии за местния вот. Общинските комисии влизат в своите правомощия от 9 септември.

Най-четени