Connect with us

Парламент

Вотът на недоверие зацикли! И 15-минутната почивка не можа да помогне на БСП

Published

on

Опитът за сваляне на правителството на акад. Николай Денков зацикли, след като при първото гласуване само 66 останаха гласовете срещу него. Въпреки критиките, че ПП-ДБ са сформирали с БСП, „Възраждане“ и ИТН „пропутинска коалиция“, ГЕРБ и ДПС не гласуваха срещу правителството. Те обаче демонстративно решиха да напуснат залата и да не гласуват, предава „24 часа“.

Без тяхното участие трите опозиционни партии не успяха да „счупят“ мнозинството по темата „национална сигурност“. Минути преди гласуването ДПС поискаха оставките на двама министри. Те и ГЕРБ обвиняват ПП-ДБ, че са заформили нова „пропутинска коалиция“ с БСП, ИТН и „Възраждане“.

Поисканата от БСП 15-минутна почивка обаче не върна ГЕРБ и ДПС в залата. „Министерският съвет е тук, част от опозицията е тук, предлагам прекратяване на заседанието и утре да продължим. Не е уважително към българските граждани и е хубаво пленарната зала да е пълна. Вие може да го прекратите и без гласуване, ако искате нека го гласуваме“, настоя Георги Свиленски, обръщайки се към председателя на НС Росен Желязков.

„Ние сме в процедура на гласуване. Предлагам прегласуване проекта на решение, Не може, г-н Свиленски, направихте достатъчно процедури“, поряза го обаче Желязков.

Иван Ченчев от БСп опита друг подход: „за да свалим напрежението, преди толкова важно гласуване, да видим кой кой е в тази зала и каква цел има, моля за проверка на кворума“.

Самото гласуване ще покаже кворума, настоя Желязков. „Не оспорихте резултатите от първото гласуване, а поискахте прегласуване и тактическа почивка, дадох ви я. Ще изчерпим процедурата“, железен бе председателят на НС като намекна, че и опита с кворума ще остави в сила първото решение.

Само 64 депутати уважиха гласуването, с което кворумът падна.

„Вносителите не са в залата, със своето неучастие те не искат сваляне. След 10 мин проверка на кворума“, обяви от трибуната Росен Желязков.

Предстои още един опит за гласуване на вота на недоверие.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени