Connect with us

Нюзрум

Ексминистър взриви ефира с тези думи за войната: Свикваме с нея и…

Published

on

Войната създава силен източник на нестабилност. В интерес на Европа в бъдеще не е да има един агресивен съсед, а по границата си разбиране, че по-нататъшни войни и агресии ще бъдат неприемливи. Това заяви пред БНР бившият министър на външните работи Ивайло Калфин.

Той подчерта, че сега тече процедура за преразглеждане на европейския бюджет. Има съгласие по темата, че ще продължи помощта за Украйна. Въпросът e какви са другите алтернативи. Спирането на помощта за Украйна сигурно ще доведе до много бърз край на войната, поясни Калфин.

Според него спирането на европейската помощ за Украйна ще излезе солено на европейската икономика и на данъкоплатците. По думите му е в интерес на Европа този конфликт да приключи час по-скоро, като не се допусне нарушаване на националните граници.

Калфин посочи, че опитите на ЕС за структурирането на помощта за Украйна създават разногласия между страните-членки. По въпроса с финансовата помощ за Украйна на единия полюс са балтийските страни, на другия – Унгария. Решенията се вземат единодушно, но по-бавно заради различните позиции, допълни той.

Ивайло Калфин бе категоричен, че колкото повече продължава войната, толкова повече свикваме с нея.

По думите му войната в Украйна ще се отрази и на предстоящите избори за Европейски парламент. Като обезпокоителен той определи възхода на националистичните партии.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени