Connect with us

Нюзрум

Ефирът гръмна: Правителства наред бутаха проблема с въглищните централи

Published

on

„Правителства наред срамежливо бутаха проблема с въглищните централи“. Това каза пред БНР Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, социален и външен министър, а сега е директор на Европейската агенция за подобряване на условията за живот и труд.

„Не само това правителство е виновно, а всички през последните години, които срамежливо бутат проблема и не искат публично да кажат, че наистина са необходими промени и проблемите трябва да се решават“, уточни той.

По думите му България е последната държава, която не е представила плановете си:

„Можехме и да се откажем да ги представяме, нямаме планове, няма да получим средства по инструмента за възстановяване и устойчивост, които са общо около над 10 млрд. лева и те биха могли при добро управление наистина да помогнат на българската икономика. Дори да откажем средствата, всички обвинения към ЕК и някакви „зелени октоподи“, нямат никакви основания, защото европейските държави, така или иначе, са решили да ограничат въглеродните емисии. Ако България се откаже да го направи, дори да не сме членове на ЕС, ние пак ще сме принудени да го спазваме, защото има правил за гранична търговия на ЕС с държави, които не спазват тези изисквания за емисии. За да не се получи изнасяне на производства от страните в ЕС в съседни държави. Така България ще остане съвсем изолирана, а ние, за сметка на това, ще имаме два ТЕЦ-а, които ще работят още известно време. Не е лошо да се видят данните на СЗО какво означава това в човешки животи. В тези региони заради замърсяването умират преждевременно много повече хора, отколкото в други. Ние плащаме с човешки животи за това нещо“.

Ивайло Калфин обобщи, че всички предложения към работниците в мините и ТЕЦ-овете, които сега обявява правителството, е трябвало да бъдат обсъдени и одобрени преди внасянето на Териториалните планове в ЕК:

„Преговорите ще са с ЕК, на основата на това, което е внесено, а не с миньорите, енергетиците и обществеността в тези региони. Преговорите нито ще зависят от тях, нито ще бъдат с тях. Това е липса на усет на изпълнителната власт. Такива неща се приемат в диалог с обсъждане“.

Според него има политизация на протестите заради предстоящите местни избори.

Най-четени