Connect with us

Нюзрум

Знаков министър изненада с тези думи за раят на пенсиите

Published

on

Знаков министър каза голяма истина за стандарта на пенсионерите у нас.

България заема 5-то място за най-добра държава за пенсиониране в Европа. Страната ни има най-ниските цени за жилища и разходи за живот. Като е на 4-то място по брой възрастно население. Това сочи проучване на www.movingtospain.com.

Португалия е на първо място. На второ място се нарежда Испания, а след нея – Италия. В проучването като определящи фактори са взети предвид продължителността на живота, разходите за живот, цените на жилищата, населението над 65-годишна възраст, безопасността, визовата достъпност, качеството на плажовете и здравеопазването, предава Нова тв.

Според бившия социален министър Ивайло Калфин тази класация не може да е валидна, ако пенсията се изплаща от България. „Ако чужда страна я изплаща, един пенсионер може да живее спокойно у нас. Пенсионерите у нас вземат минимални заплати заради ниските осигуровки, това налага значително подпомагане от държавата, пенсиите се плащат от НОИ. В Ирландия всеки получава минимална пенсия, а оттам нататък както всеки се е осигурявал в частни фондове.

В Европа ниските пенсии осигуряват скромен начин на живот, но не е важно какъв е размерът, а за какво се харчи. В развитите държави пенсиите дори да са ниски, публичните услуги са на по-високо равнище, те помагат на възрастните да живеят нормално и да не харчат за това пенсиите си“, обясни той. И допълни, че е възможно при пенсиониране човек да получава 70% от последната си заплата. 

Икономистът доц. Щерю Ножаров от БСК смята, че икономиката ни догонва европейските нива. „Пенсиите и доходите са функции на икономическия растеж. Англосаксонският модел на пенсиите се финансира от данъците, а фирмите преценяват дали да плащат добавки. За България проблем е, че все повече пенсиите тежат в бюджета. Делът на ниските пенсии в пенсионния фонд намалява. 60% от пенсионерите получават минимална пенсия“, заяви той. 

Най-четени