Connect with us

Нюзрум

Политолог взриви ефира: Битката между Борисов и Петков – започна

Published

on

Новият парламентарен сезон започва в преустроената зала „Света София“ на бившия Партиен дом. Очаква се по традиция парламентарните групи да представят приоритетите си за втората сесия на 49-ото Народно събрание.

За днешния пленарен ден е предвиден блиц контрол на премиера и вицепремиера. В програмата е и редовен парламентарен контрол, по време на който на въпроси на депутати ще отговарят министри.

Народното Събрание открива новия политически сезон на фона напрежение между политическите лидери от политическите партии от коалицията Бойко Борисов и Кирил Петков.

Лидерът на ГЕРБ отправи критики към ПП “Продължаваме промяната“ за кадровите назначения. А Кирил Петков попита ГЕРБ защо четири месеца законите за реформиране на службите не са внесени в парламента. Основният въпрос, който се обсъжда от страна на експертите в изминалите дни в общественото и медийно пространство.

„Тези напрежения са нормални в тази коалиция. Това е особена коалиция, която е между основни опоненти. Още повече, че тези опоненти влизат в кампания за местните избори, която ще определи характера на политическия сезон.“

Това казва в интервю за БНР политологът, доц. д-р Даниел Смилов.

Зад размяната на реплики се крие борба за електорат и реално предизборната кампания започна.

Политологът коментира, че в българския конституционен модел президентът има роля, но контролна роля. Докато през последните две-три години всъщност той беше поел оперативното ръководство на страната. Самият той назначаваше определени висши служители. И този факт доведе до една ненормална ситуация от конституционна гледна точка.

„Оперативната власт трябва да бъде в парламентарно подкрепените институции като правителството, за това сме парламентарна република“, посочва доц. Смилов.

Той допълва, че България не може да бъде управлявана със служебни правителства, защото те имат ред ограничения, това са временни мерки. Няма стратегическа посока, която страната придобива поради отсъствието на парламент. Дори и служебните управления да са се харесали на президента Радев, не са някакво решение за страната.

„Другите възможни коалиции, които съществуват пак, те се въртят около ГЕРБ, ДПС с участие на ПП “Възраждане“ или БСП. Това е реалната алтернатива дори и след нови избори“, твърди политологът.

Според него, ако се фокусираме върху въпроси, които привличат общественото внимание, като дефиницията на интимната връзка, но ако гледаме фундаментите, бюджетът е основата на политиката и това беше свършено. Ако погледнем към европейската интеграция на страната и Шенген, започнаха да идват окуражаващи резултати от факта, че имаме редовно управление. Проблемите в съдебната система, справянето с организираната престъпност предстои да бъдат решавани.

„Надеждите са свързани с конституционната реформа, но тя е дълъг процес. Той ще отнеме месеци поне до края на годината и едва след това ще се задвижат процедурите, които евентуални биха довели до добър резултат“, посочва доц. Смилов.

Той коментира и завръщането на Васил Божков в България, като посочва, че от гледна точка на обществения интерес тази история би било добре да бъде разплетена, по-специално хазартният скандал.

Трудно можем да си представим ситуация, в която 500 млн. лв. изчезват от бюджета на държавата, без това да бъде забелязано от финансовия министър.

В заключение той коментира факта, че три компании, близки до ПП “Продължаваме промяната“, са получили финансиране за създаване и развитие на иновативни услуги и продукти. Общо 12 компании ще получат 34 млн. лв. по 4 мярка на Плана за възстановяване и устойчивост.

Според доц. Смилов трябва да се види дали е имало някакъв политически момент в разпределението на тези средства.

Най-четени