Connect with us

Нюзрум

Икономическият министър бие тревога за страшен скандал с дружества в държавна компания

Published

on

Дружествата в „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) ЕАД работят без бизнес програми и не представят финансови отчети, каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който представя пред журналисти Програма за оздравяване и развитие на публичните предприятия към министерството.

По думите му, цитирани от БТА, има доклади на Сметната палата и от АДФИ, които са подадени към прокуратурата и следствието още преди две години.

„ДКК, която е под шапката на министерството, управлява капитал от над един милиард лева. Дружеството няма публикуван финансов отчет за 2021 и за 2022 година“, посочи министърът. „Тези отчети са важни, за да може дружеството да преведе дивидент към държавата“, добави той.

Всяко едно дружество трябва да има бизнес програма и цели, по които да работи. Към момента, от 11 активни дружества под шапката на ДКК шест, както и самата ДКК, нямат одобрена програма за 2022 година. Над 90 процента от членовете на бордовете на дружествата на ДКК са сменени по време на служебния кабинет. Много от тези хора са имали време да разберат проблемите на фирмите и да предложат решения и бизнес програми, но това не е станало, каза министърът.

Най-четени