Connect with us

Нюзрум

Интригата е голяма! ПП и ДеБъ да укротят реформаторските си претенции

Published

on

Развръзката тепърва предстои. Президентът оставя отворени врати. Смисълът на такова послание е да се предизвика още интерес към неговата фигура, да се консолидират неговите привърженици и най-малкото онези, които не харесват сегашната изпълнителна власт. Този прочит на думите на държавния глава в посланието му от Шипка направи политологът доц. Петър Чолаков в интервю за БНР.

Според него е възможно изразът „народно движение“ да се чете и в посока бъдещ политически проект на президента Румен Радев. За нагнетяването на напрежение между президента и управляващото мнозинство Чолаков отбеляза: „Много е остър тонът, който се държи – и от едната, и от другата страна. И двата лагера имат нужда да привиждат в другия образа на врага.“Кипи някаква трескава реформационна дейност от страна на ПП и ДБ, посочи политологът.

„Тези апетити, реформаторските, трябва да бъдат малко по-обуздани. Да бъдат по-обрани в реформаторските си претенции.“ Чолаков вижда сред предложенията за реформи на управляващите и „идеи, които предизвикват повдигане на вежди, включително сред професионалните юристи“ – например във връзка с понятието „интимна връзка“ или с предложението да се смени датата на националния празник.

По темата с членството на страната в Шенген Петър Чолаков коментира, че евро-атлантическите ни партньори имат интерес „мръсната дузина“ у нас да продължи да управлява: „Тази сглобка може да стои дълго време, защото тя е в интерес на нашите евро-атлантически партньори. НАТО, ЕС имат нужда от силна, сигурна граница тук, която да изпраща оръжия за Украйна. Темата „Шенген“ е важна, но не е основното, което крепи това правителство.“

По думите му, каквито и драми да видим, ще се мъчат да се задържат и да се състои ротацията начело с Мария Габриел.

Интригата за местните избори е много голяма, смята политологът. По думите му управляващата сглобка ще бъде подложена на реален конфликт не само в София, защото на много места ГЕРБ са пуснали дълбоки корени. Чолаков постави и въпроса за заявките на президента Радев по места и направи заключение, че „много се сгъстяват боите“.

ДПС се върна на бял кон във властта, подчерта политологът. „Пеевски, който е санкциониран по „Магнитски“, е основен говорител на съдебната, на конституционната реформа. Те излязоха отново на повърхността.“

„Възраждане“ си имат своите теми, които си защитават доста агресивно, някой би казал убедително. От гледна точка на резултатите им на последните парламентарни избори не би трябвало да се представят никак лошо“, прогнозира политологът относно местния вот.

Запитан може ли местните избори да пренаредят баланса във властта Чолаков изтъкна, че резултатите в София ще бъдат важни, „защото ПП-ДБ са основно силни тук“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени