Connect with us

Нюзрум

Чолаков изригна: Гешев няма да се даде лесно! По скоро ще повлече и други

Published

on

Промените не могат да се изчерпат с една личност – с тази на главния прокурор. Това заяви пред БНР доц. Петър Чолаков, Институт по философия и социология в БАН.

„Трябва да бъдат по-дълбоки. Аз съм песимист за развитието на българската политическа система. Институциите на съдебната власт са част от политическите институции. Въпреки че съдебната власт трябва да бъде независима, тя се меси сериозно в политическите дела и е обект на влияние от страна на другите политически институции“.

Доц. Чолаков обясни, че и от страна на Гешев, и на ВСС много се е втвърдил тонът.

„Бойко Борисов изглеждаше притеснен, когато трябваше да коментира тази акция на Иван Гешев, който скъса оставката си. Може би не е искал да влиза в такава конфронтация с главния прокурор. Гешев няма да се даде лесно. Ако тръгне към дъното, ще повлече и други.

Президентът хвана бика за рогата и каза, че трябва да се обнови състава на ВСС, защото му е изтекъл мандата, но политическите партии бавят промените там, отбеляза Чолаков.

„Членовете на ВСС сега се ослушват какво казват силните на деня. Във ВСС, поне част от хората, ще се вслушат в императива, който дойде от страна на Мария Габриел. Други ще чакат да видят как ще се развият събитията. Много зависи от това колко ще е стабилен този парламент“.

Това НС трябва да приеме законите на Крум Зарков и да обнови ВСС, отбеляза още анализаторът.

По отношение на главния прокурор ще има разкрития, убеден е той.

„Вероятно Гешев ще вади данни за зависимости на хора във ВСС от политически формации и лидери. Скандалите ще се задълбочат. Тонът на политическото говорене ще се изостри още повече. Ще има земетресение, ще паднат няколко глави“.

Петър Чолаков обаче е песимист, че политическата система изведнъж ще се изчисти от корупцията.

„Десетилетия наред ще имаме сериозни проблеми с корупцията и кадруването. Можем да се надяваме те да бъдат доста по малко, отколкото днес“.

Чолаков не изключи възможността Иван Гешев да търси изяви на политическия терен.

„През последните месеци той прави доста пиар акции, за да изгради имидж като стожер на държавността и борец срещу корупцията. Ако се стигне до предсрочното му освобождаване от ВСС, вариант е да се върне като редови прокурор и там да продължи борбата. При положение, че бъде изгонен от Прокуратурата, може да започне политически проекти. Пътищата са много, но предстоят драматични времена“.

„От БСП взеха решение, че няма да подкрепят първия мандат. От ПП-ДБ – също. ИТН излязоха с доста разтеглива позиция, че ще подкрепят експертно правителство. За „Възраждане“ също се съмнявам, че ще подкрепят тази кабинет. Ако се привлекат свободни играчи, използват се хватки с излизане от зала и едно такова правителство мине, то ще бъде с крехък живот. Не знам дали някой би се изкушил да се хване на нещо подобно“.

Чолаков смята, че вторият мандат също няма да се реализира.

„Традиционно интригата ще бъде на кого ще бъде връчиен третия. Вървим към шести избори“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени