Connect with us

Нюзрум

БСП брани арестувания си кмет: Политическа поръчка!

Published

on

След първия арест на кмет по искане на европейската прокуратура местната структура на социалистите готви протест в защита на червения градоначалник. Вчера Валентин Димитров беше задържан по искане на главен прокурор Лаура Кьовеши заради разследване за измами с европейски средства, предава „Трибюн“.

Членове на структурата на БСП в Генерал Тошево се съберат пред сградата на ОД на МВР в Добрич, за да окажат подкрепата си за Димитров.

Общински съветници определиха задържането като политическа поръчка. Според Яна Бонева, председател на Общинския съвет и член на БСП, не е имало обиски или претърсвания в общината.

„Как може един човек да бъде обвинен, без да бъде доказана неговата вина? Май сме забравили да бъдем хора, сякаш се намираме на сцената на голям театър, а представлението е „Местни избори 2023“. Всички проекти са изпълнени, гражданите са доволни от направеното“, заяви тя. И допълни, че Димитров ще бъде издигнат от БСП за трети мандат начело на града. По думите ѝ всички сгради, които са участвали в проекта за енергийна ефективност, са приключени. „Следите от направеното от кмета се виждат из целия град“, заяви Бонева.

Според официалното съобщение на европрокуратурата е имало претърсвания и в помещения на общината, в офиси на длъжностни лица, заподозрени за участие в разследваните престъпления. Ще бъдат разпитани няколко свидетели и заподозрени, се казва още в съобщението.

Фактите се отнасят за периода 2017-2019 г. Става въпрос за безвъзмездна финансова помощ, получена от общината по проект за повишаване на енергийната ефективност в многофамилни жилищни сгради, финансиран от Европейския съюз, в размер на 169 000 евро (около 330 000 лв.). Проектът е възложен на частен изпълнител, обяснява ЕППО.

Според доказателствата длъжностни лица, участващи в проекта, включително и кметът, са представили невярна информация относно изпълнението на строително-монтажни работи, които не са приключили в установения срок.

Най-четени