Connect with us

Нюзрум

Служебни министри последваха примера на Стефан Янев! Загряват на гърба на Радев за местния вот

Published

on

Така както преди 2 години Стефан Янев се включи в политиката, стъпил на кариерата си като премиер начело на служебното правителство на Румен Радев, сега министри от последните два кабинета “Донев” загряват за местните избори наесен. През 2021 г. президентът не подкрепи новата партия на Янев, опровергавайки така, че това е негов политически проект. И сега не се очаква Радев да даде рамо на когото и да е от министрите си за кметския пост, опровергавайки слуховете, че чрез тях самият той се включва в местните избори.

За Пловдив например се спряга бившият вътрешен министър Иван Демерджиев. Преди време пред “24 часа” той призна, че не му е чужда идеята да играе за кмет. До момента обаче още не е обявил кандидатурата си, а по информация на “24 часа” отношенията му с президента били доста охладнели.

Не са официално обявени и други двама членове на кабинета “Денков”, които се сочат за евентуални участници в местните избори. За София се завъртя името на бившия регионален министър арх. Иван Шишков, а за Варна – на енергийния Росен Христов.

Ако се кандидатират, и тримата ще бъдат издигнати най-вероятно от инициативни комитети, но не се очаква да получат подкрепа от президента, казват запознати с настроенията на “Дондуков” 2.

Радев вече прибра в екипа си голяма част от бившите служебни министри, като експремиерът Гълъб Донев вече е най-близо до държавния глава – стана шеф на кабинета му. Преди да оглави двете служебни правителства, той му бе секретар по социалната политика. Секретар по сигурността е Димитър Стоянов, който бе военен министър, правосъдният Крум Зарков стана секретар по правни въпроси. Като секретар по икономика се върна Христо Алексиев. Други трима служебни министри са съветници – Явор Гечев по въпросите на селското стопанство, Александър Пулев по темата за иновациите, а Росица Карамфилова-Благова – по екология. Последно към екипа се присъедини Илин Димитров, който стана секретар по култура, образование и туризъм.

Подобен казус като при тримата министри има и при областните управители, някои от които се включват в кметската надпревара също благодарение на рейтинга и самочувствието, добити като част от правителствата на Радев.

Кандидатурата си вече обяви Минчо Афузов в Сливен. Той е член на БСП, но е издигнат от граждански инициативен комитет и обяви че ще търси подкрепа от всички леви сили. Това стана повод “Позитано” 20 да спусне изрична забрана до структурите си да подкрепят за местните избори бивши областни управители на Румен Радев.

И друг ексобластен, но вече и бивш бесепар също ще играе за кмет. Трендафил Величков, който преди години последва Георги Първанов в АБВ, беше областен управител на Пазарджик по време на служебните кабинети.

Очаква се за кмет да играе отново Стефан Сабрутев в Смолян. На миналите местни избори бе кандидат на БСП, но след това мина към хората на Радев.

Бившият областен управител на Ловеч Светослав Славчев също се спряга за вота. Преди време той беше кмет на община Димово.

Най-четени