Connect with us

Парламент

В НС го обърнаха на шеги и закачки: Един мъж, ако жена му го бие 59 дни, на 60-ия щял да се ожени

Published

on

Близо 6 часа час в парламента продължава дебатът за „интимната връзка“, която влиза в Закона за борба с домашното насилие. Текстът беше приет на първо четене по-рано днес, а от 14 часа започна и гледането му на второ. След пет часа разискване по темата обаче залата не е особено пълна. Прави впечатление, че особено активни са от БСП, „Възраждане“ и ИТН. 

В проекта, който е представен на второ четене, закрилата при насилие при фактическо семейно съжителство остава, но се въвежда и понятието „интимна връзка“. То е между две лица, които са в доброволни лични, интимни и сексуални отношения с продължителност поне 60 дни.

БСП, ИТН и „Възраждане“ се обявиха против проектът да се гледа на второ четене в същия ден. Те настояваха за 21 дни срок, за да внесат свои предложения. 

„Нагла, нечистоплътна, проститутка“, тези са  епитетите, с които бяха наричана в тази зала днес обяви Калина Константинова от ПП-ДБ по време на дебата. „Тази година най-малко 14 жени са били убити от мъжете си в България“, съобщи тя статистика, която е в публичното пространство.

„Понятието „интимна връзка“ е международно правно задължение, включително по дела, заведени от жертви на домашно насилие“, обясни депутатката. Константинова цитира делото „А.Е. срещу България“. Дело, по което страната ни е осъдена да заплати 10 000 евро. В него се говори за интимна връзка. „Момичето е било на 15 години, когато е малтретирано от своя партньор“, уточни Калина Константинова. 

Тя беше втората от управляващите, които защити проекта. Преди нея го представи Надежда Йорданова.

 Константинова добави, че изобщо не и е трудно да защитава този проект.

„Опозицията прави от мухата слон. Вземете прочетете тази Истанбулска конвенция, за да видите, че нищо драматично няма в нея“, обяви Любен Дилов. Той предложи промяна в закона – да се запише интимни или сексуални отношения. 

„Една възрастна двойка може да няма сексуални отношения и разбира се, тези 60 дни. Не чух обяснение. Не трябва ли да са броят в нощи – 60 нощи, или 60 акта“, предложи той. Другото му прдложение беше да са 40 дни.   

Народните представители от опозицията съзряха в предложението пък опит да се легализират хомосексуалните двойки. От ИТН пък питаха от кой момент се установяват 60-те дни.  

„До 60-ия ден могат да се случат много, много неща, включително и някой да загуби живота си“, обясни Андрей Чорбанов от ИТН.

„Това, което правите в момента е несправедлив закон, защото пострадалият до 59-ия ден не може да бъде защитен. Второ неприложим, защото това, което сте записали като интимна връзка, не може да бъде доказано. Може би преди срещата отиваш при съдията и искаш разрешение да записваш. Но този текст е и корупционен, защото всеки може да го тълкува и прилага както иска. От сутринта от зле по-зле“, обясни Корнелия Нинова от левицата. 

Георги Свиленски пък я реплекира, че един мъж, ако жена му го бие 59 дни, на 60-ия щял да се ожени. „Нямало значение от кога текат тези 60 дни интимна връзка – „дали от първата среща, или от първия сексуален контакт или от клетвата в парламента или от деня на изборите“, направи той препратка към вносителите на проекта. 

Според Станислав Богдански от ИТН законът бил само за хомосексуалниите двойки. Тошко Йорданов пък съзря, че на три места в проекта пише интимна връзка, а на едно пише „интимни връзка“.

Председателстващата заседанието Росица Кирова му реплекира да не издребнява, защото това било печатна грешка. 

Ивайло Чорбов от „Възраждане“ попита защо ГЕРБ и ДПС не взимат никакво отношение в дебата. Според него ги било срам от техните избиратели.

Станислав Богдански от ИТН уточни, че нямал нищо против хомосексуалистите, но другите хора оставали незащитени от закона. И той попита защо почти всички от ГЕРБ липсват в залата. Въпросът му беше отправен в 15,08 часа на петия час от дебата. 

Радостин Василев анализира предложението и стигна до извода, че целувката, погалването по главата не били интимни отношения, интимни били само сексуалните. И той видя опит да се легализират еднополовите двойки.  

„Смисълът е хомосексуалните връзки да бъдат легализирани“, съзря Георги Свиленски, който е особено активен. Той попита ГЕРБ дали ПП-ДБ са ги насилили да запишат този текст. 

Независимият Радостин Василев поиска да знае кой е автор на проекта и попита как се доказва интимна връзка. „Как се доказва кое е интимна връзка на 60-ия ден  и как се доказва на 85-ия“, попита той. Според него това било опит да се угоди на хора, които „не минали през главния вход, а искали през задния с 200, но нямало да стане“, завърши той. 

„Кой дава право да се определя срок за интимни отношения“, попита Иван Ченчев от левицата. Той упрекна вносителите, че са въвели новаторства, дебатът бил несериозен, защото и текстът не бил сериозен. „Ясно е, че не сте го писали сега“, предположи Ченчев. Той попита какво ще стане, ако предложат 59 дни. 

Борислав Гуцанов пък предложи да се запишат 69 дни, на него това число му харесвало. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени