Connect with us

Парламент

След близо 4 часа критики и скандали, депутатите решиха за бюджета на Асен

Published

on

Над три часа и половина отне на Комисията по бюджет и финанси към НС да приеме Законопроекта за Държавния бюджет за 2024 г. на първо четене. Това стана с гласовете на 13 депутати. Шестима гласуваха „против“, а „въздържал се“ нямаше, пише financialtribune.bg.

В предшествалата дискусия Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС коментира, че на първо място са имали и продължават да имат различния по отношение на заложения растеж на икономиката от 3,2%. Тя определи прогнозата на МФ като „надценена“. Петкова посочи, че след разговори с финансовия министър са направени промени в приходната и разходната част на бюджета. „Смятаме, че това е стъпка в правилната посока“, коментира депутатът от ГЕРБ-СДС.

Тя обясни, че според нейната парламентарна група дефицитът трябва да бъде под 3% и трябва да се постигне балансиран бюджет в рамките на тригодишната бюджетна прогноза.

Тошко Йорданов от ИТН обяви, че партията му няма да подкрепи Бюджета в пленарна зала. Той отбеляза, че в Бюджета се предвижда МФ да изкупи дълга на „Топлофикация София“ и запита на какво се дължи това. Йорданов подчерта, че приходите са надценени. „Външният дълг преди появата на Василев е 20 млрд.лв., а сега е 48,9 млрд. лв.“, съобщи председателят на ПГ на ИТН. Йорданов каза още, че няма българин, който да не знае, че спестяванията му са с 30% надолу.

Йордан Цонев обяви, че ДПС ще подкрепят бюджета на първо четене, но поясни, че имат предложения, които ще представят между първо и второ четене. По думите му основните проблеми са били дълга, нарастването на дълга в следствие на дефицита, капиталовата програма и др. Според него дискусията е била изключително ползотворна и не са провеждали такава от години. „Подкрепям дефицити, които отиват за инфраструктура“, призна Цонев.

Румен Гечев от БСП разкритикува, че по отношение на растежа на икономиката, оценката на МФ е по-скоро оптимистична. Според него приемането ни в Еврозоната ще стане по политически причини, а не по икономически. „Сбъркана ни е философията на Бюджета“, смята той.

Депутатът от „Възраждане“ Цончо Ганев запита дали в бюджета е предвидено да се продава земя. „Няма предвидени приходи от продажба на земя“, увери финансовият министър Асен Василев и подчерта, че това са спекулации.

Георги Ганев от ПП-ДБ посочи, че по-реалистичното планиране в бюджета не е дефект. „Не смятам, че този бюджет представлява натиск от гледна точка на инфлацията“, отбеляза той.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени