Connect with us

Парламент

Депутатите отхвърлиха бюджета за здраве, проф. Ангелов писал писмо до министъра

Published

on

Само с 4 гласа „за“,  5 „против“ и 9 „въздържал се“ депутатите от парламентарната здравна комисия отхвърлиха бюджета за здраве за 2024 г. В проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г. са заложени повече средства за изследвания и профилактика. На извънредно заседание обаче народните представители не одобриха бюджета на първо четене. Срещу него възразиха от БСП, ДПС и „Възраждане“. А председателят на комисията и депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов го критикува заради мораториума за разкриване на нови болници и дейности през следващата година и прехвърлянето от МЗ към НЗОК на отговорността за централизирано възлагане на обществени поръчки.

В бюджета на здравната каса за 2024 г. е заложен ръст с над 1,1 млрд. лв. спрямо този през 2023 г. Бюджетът достига рекордните 8,1 млрд. лв., от които 7,6 млрд. са планирани за здравноосигурителни плащания. Това е с над 1 млрд. лв. повече спрямо предходната година.

Той бе одобрен от съсловните организации. От българския зъболекарски съюз поискаха повече средства за дентална помощ. От лекарското съсловие пък обясниха, че медицинските дейности трябва да се считат за необходими. „Това което се говори, че не могат да усвоят парите, не е вярно. Ако имаме възможност от началото на годината да ползваме тези средства, ще ги усвоим нормално“, обясни д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. От КНСБ също подкрепиха бюджета, защото повечето средства са „добро решение“. „Не виждаме обаче решение за здравно неосигурените.10% от българското население няма здравноосигурителни права. Трябва да решим проблема на тези хора“, обосноваха се от КНСБ.

Депутатите изразиха различни позиции за проектобюджета. Джевдет Чакъров от ДПС нарече средствата в бюджета колосални. „Вече близо 10 пъти се увеличава. Хубаво, че има толкова пари, но ДПС смята, че средствата ще постъпват в една неформирана система. Положително е, че има увеличение в извънболничната помощ, но въпросът е дали системата е подготвена. Като че ли не е добре подготвена да поема тези случаи. Липсват сериозни политики за общинските болници“, коментира той.

Бюджетът остава далеч от мечтания, заяви Георги Гьоков от БСП. „Няма да подкрепим, макар да предвижда средствата да се разходват сравнително прозрачно и съобразно. Този бюджет остава далеч от мечтания, не е бюджет, който решава проблемите в страната. Трябва да си зададем въпрос каква цел преследва той, не виждаме да се променя философията на бюджета. Не се различава съществено от предходния“, каза още Гьоков.

От „Възраждане“ също са скептични, защото нямат очаквания за реформи и бюджетът не материализира нито един приоритет.

Според доц. Васил Пандов от ПП-ДБ подкрепят философията за повишено финансиране на медикодиагностичните дейности.

От ГЕРБ не подкрепиха бюджета. Аз написах писма до министъра на здравеопазването и управителя на НЗОК, които не се съобразиха, коментира председателят на комисията проф. Костадин Ангелов.

Парите, отделени за болниците са близо 3,6 млрд. лв., което е ръст с почти 15% спрямо заложените в тазгодишния бюджет 3,1 млрд. лв. В тази сума са предвидени и средствата, които НЗОК ще плаща на болници, работещи в отдалечени и труднодостъпни места, както и на такива, които единствени извършват дадени дейности в съответната община. През 2024 г. Касата ще финансира и определени като приоритетни многопрофилни болници като отделената за това сума е 60 млн. лв.

Средствата, заложени в първичната извънболнична помощ са над 558 млн. лв., или с 23,3% повече от парите в тазгодишния бюджет. За специализираната извънболнична помощ са отредени малко над 567,2 млн. лв., това е около 22% повече в сравнение с 462,3 млн. лв. за тази година.

20% увеличение получава и денталната помощ. За аптеки в отдалечени и труднодостъпни райони, или такива, които са единствен изпълнител за съответната дейност в общината, както и с денонощен режим на работа са предвидени до 4 млн. лв. 

За медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение са отделени 43 млн. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени