Connect with us

Парламент

Луд спор в НС кой иска да легализира гей двойките

Published

on

Закрилата при насилие при фактическо семейно съжителство остава, но се въвежда и понятието „интимна връзка“. То е между две лица, които са в доброволни лични, интимни и сексуални отношения с продължителност поне 60 дни. Това са промените в Закона за борба с домашното насилие, които на второ четене представи Надежда Йорданова от ПП-ДБ. 

 Георги Свиленски обяви, че се е зачеркнала като юрист и предложи да се напише, че отношенията са между мъж и жена.

Цвета Рангелова от „Възраждане“ поиска да се уточни дали тези 60 дни са календарни или работни и съзря противоконституционност в предложенията. 

Мая Димитрова от БСП попита Надежда Йорданова защо не включат и предложението на ВКС в закона да попадат и хората, които са в кризисните центрове, центровете за лечение на зависимости. 

Надежда Йорданова й опонира, че от ВКС са предлагали вместо „фактическо съпружеско съжителство“ да стане „фактическо съжителство“.  

Според Георги Свиленски бързането било, за да се узаконят еднополовите връзки. „Защитавате единствено еднополовите връзки и искате да го запишете в конституцията, всички общности ще ви изметат от парламента“, обяви той. „Лъсна същността на този законопроект. Президентът ще наложи вето, КС ще го отмени, но този позор ще остане в историята на това Народно събрание“, завърши Свиленски. 

Манол Пейков му опонира, че точно обратната е логиката, при положение, че няма реални бракове, тези хора не са защитени от закона. „Тези хора реално съществуват. Това прави закона по-хуманен“, репликира Пейков.

Тошко Йорданов пък му отговори, че явно хомосексуалните хора се избиват в домашни условия. „Явно Пеевски, Кирил Петков и Бойко Борисов и при новата редакция на закона са в интимни отношения“, заключи той.

„Нали разбрахте за какво става въпрос – за защита правата на хомосексуалистите, но не знам за нито един случай на оплакал се хомосексуалист“, каза Свиленски. 

Според Костадин Костадинов решението щяло да падне в КС независимо кой ще го сезира – президентът Румен Радев или „Възраждане“. Той за пореден път днес нарече колегите си от ПП-ДБ „съвременни фашисти“. 

  И Кристиян Вигенин попита от кой момент се броят 60 дни. „Вероятно от момента, в който са се отбелязали във фейсбук“, добави той. Вигенин обърна внимание, че на първо четене беше премахнато съпружеското фактическо съжителство, а сега се връща, но се добавя и интимната връзка. И той намеси КС и прогнозира, че „е ясно какво ще се случи с този текст“.

Според него това е опит да се направи пробив в тази посока, която после да мине и в други закони. „Оставало впечатлението, че това е основната цел“, завърши той. 

Андрей Чорбанов отново попита от кога се броят 60 дни. „Дигитално сексуалната връзка брои ли се за контакт“, попита той. И попита какво става, ако на 58-ия ден има саксуален контакт с насилие. Според него обаче най-големия проблем бил, че няма никакъв превантивен момент. 

Дебатът продължава с това от кога се броят 60 дни и какво става, ако насилието е упражнено на 59-ия ден. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени