Connect with us

Fake Harvard

Разцепление: ПП и ДеБъ застават един срещу друг в битката за Бургас

Published

on

Първо разцепление в управляващата коалиция. “Продължаваме промяната” и “Демократична България” застават една срещу друга на местните избори в Бургас, пише epicenter.bg.

За първото разцепление на двете партии, които управляват държавата и парламента в коалиция, се разбра през уикенда, след като Националният съвет на ПП реши кандидатът им за кмет на морския град да е Константин Бачийски.

Бачийски всъщност не е от ПП, а е лидер на партия “Средноевропейска класа”. Той даде регистрацията на партия СЕК, за да може новоучредената партия “Промяната продължава” да участва в парламентарните избори на 14 ноември 2021 г. Десните в София го обвиняват, че по време на първия ЛГБТ Прайд в Бургас през 2021 г., Бачийски е сред организаторите на „контрапротест“, заедно с „Възраждане“ и местни патриотични организации.

Бачийски демонстрира, че повече споделя идеологията на „Възраждане“ по отношение на Русия, отколкото тази на ПП. През 2022 г. той гласува „въздържал се“ за нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна. По неговите думи, „защото работи за българския държавен интерес“.

Решаващи за избора се оказаха авторитетът и безупречната репутация на бургаския народен представител. От него ще се очаква да сложи край на дългогодишното управление на ГЕРБ в община Бургас и да постави началото на необходимите промени, които да превърнат областния град в притегателен център за инвеститори, свободни капитали и граждани.

Така от ПП аргументираха издигането на Бачийски, който има и три мандата като общински съветник в Бургас и сега се изправя срещу Димитър Николов от ГЕРБ, който ще се бори за пети кметски мандат.

Когато на първите избори през 2021 г. ПП използваха регистрацията на СЕК, Бачийски се похвали, че Кирил Петков го е обявил за “лицето на промяната в Бургас”. Кандидатурата му обаче сега срещна голямо неодобрение в социалните мрежи сред привърженици както на ДБ, така и на самата ПП.

Официално от “Демократична България” запазиха мълчание през уикенда. Направи го обаче депутатът Ивайло Мирчев, който директно определи кандидатурата на Бачийски като “смущаваща”.

В свой коментар под пост срещу лидера на СЕК в групата “Демократична България – привърженици” във фейсбук, чийто администратор е и самият той, Мирчев разкри, че дори имат свой кандидат – депутата Димитър Найденов. Той също е бил общински съветник в морския град.

Нито “Да, България”, нито ДСБ, нито “Зелено движение” сме издигали кандидат за кмет на Бургас все още. А имаме кандидат – Димитър Найденов, написа Мирчев.

Думите му веднага бяха харесани от над 120 души.

А в друг свой коментар под същия пост Мирчев обясни за съюза между ПП и ДБ: Коалиция за парламентарните избори е. За местните все още няма взето решение. Затова на този етап ПП има правото да номинира който кандидат прецени, а ние имаме правото да не се съгласим. Номинацията на Бачийски в този момент по този начин е смущаваща.

Двете формации се явиха заедно на парламентарните избори на 2 април, като целта им бе да направят широко реформаторско обединение. За целта потърсиха подкрепа и от неправителствени организации и други партии, които да ги подкрепят. Тогава направиха заявка и за общо явяване на вота по места през октомври, но все още нямат подписано споразумение за това.

ПП и ДБ заедно със “Спаси София” и “Екипът на София” вече издигнаха Васил Терзиев за кмет на София, а Борис Бонев – за водач на листата за общински съветници. Други общи обявени кандидатури засега нямат.

За местния вот вероятно ще се стигне до развод между двете формации в много градове, тъй като липсва разбирателство за кандидатите. Такава е ситуацията в Пловдив, Варна, Велико Търново и Враца.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени